У світі поширюються чутки щодо можливого майбутнього конфлікту РФ та НАТО / фото REUTERS

Підполковник армії Швеції Йоакім Паасіківі назвав сценарії розколу НАТО. Вони пов'язані з можливою війною проти Росії.

"Якщо НАТО буде згуртованим – росіяни програють. Але є певні нюанси. Тaкий розвиток подій може перерости у глобальну ядерну війну. Це був би досить поганий день для всіх. Цього ніхто не хоче. Тож Росія використає загрозу ядерної глобальної або міжконтинентальної відплати, щоб спробувати розколоти НАТО. Якщо в НАТО немає згуртованості – немає статті 5", - зазначив він в інтерв'ю LIGA.net

Згідно з улюбленим сценарієм аналітика, РФ чинить тиск на острови Шпіцберген в Арктиці. Це демілітаризований норвезький архіпелаг, але певні активності там має і Росія. Для врегулювання стану справ існує стара конвенція.

Відео дня

"Якщо росіяни спробують влаштувати провокації на Шпіцбергені – про що вони почали говорити кілька років тому – це стане викликом для тих членів Альянсу, які мають інтереси в Арктиці: США, Канади, Британії, скандинавських країн. Але чи буде це проблемою для Туреччини? Для Чорногорії? Для решти Альянсу? Це може стати одним із способів тиску на НАТО та спробою його розколоти", - додав Паасіківі.

Іншим варіантом може стати блискавичний напад на країни Балтії у поєднанні з серйозними ядерними загрозами. Як пояснив експерт, у війні з окремими європейськими країнами або групою європейських країн росіяни мають більше шансів, ніж проти всього Альянсу за підтримки США.

"З новим президентом США. З угорським прем'єром Орбаном і словацьким прем'єром Фіцо, які повторюють [ідеї] Путіна в Євросоюзі та НАТО. Питання в тому, будемо ми єдині чи ні. Якщо ми єдині й Росія нападе на країну НАТО – вона програє. Можливо, з ядерною ескалацією, але програє. Це факт. Якщо ж їм вдасться зробити щось нижче "больового порогу" НАТО і ми не об’єднаємося, у них буде набагато більше шансів", - підсумував він.

Війна Росії проти НАТО

В ISW заявляли, що правитель РФ Володимир Путін почав підготовку до військової агресії проти Північноатлантичного Альянсу

Сама країна-агресорка назвала побоювання країн НАТО і Європейського Союзу про те, що країна-агресор може вчинити напад і на них, міфічними. Так само вона відкидала й заяви щодо України у 2021 році.

У Польщі прогнозують, що вже у 2026-2027 році Росія може здійснити напад на Північноатлантичний альянс, і закликали терміново збільшити витрати на оборону.

Голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявив наприкінці березня, наразі немає ознак того, що Росія планує вторгнення в одну з країн НАТО.

Вас також можуть зацікавити новини: