У 2023 році Міноборони США встановило рекорд із продажу військової техніки / колаж УНІАН, фото REUTERS, Getty Images

Міністерство оборони США фіксує "величезне" зростання продажів військової продукції після широкомасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомили у відомстві з посиланням на директора Агентства зі співробітництва в галузі оборонної безпеки Джеймса Герша.

За його словами, торік Міноборони США встановило рекорд з продажу військової техніки, особливо серед європейських партнерів і союзників. Зазначається, що загалом у 2023-му США через систему продажів військової продукції за кордоном, включно з грантовою допомогою, виручили понад 80 мільярдів доларів. Сюди увійшли 62,25 мільярда доларів від продажів зброї, що фінансуються союзниками та країнами-партнерами США, і 3,97 мільярда доларів у межах програми іноземного військового фінансування Title 22.

"Додаткові 14,68 мільярда доларів були використані для Ініціативи зі сприяння безпеці України та для програм з нарощування потенціалу партнерів, що проводяться Міністерством оборони, а також для програм відповідно до Закону про іноземну допомогу", - йдеться в повідомленні Пентагону.

Відео дня

Нагадаємо, днями президент України Володимир Зеленський акцентував, що в більшості випадків 75-80% коштів, які США виділяють на військову допомогу Києву, залишаються у Штатах.

Герш розповів, що як у 2022, так і у 2023 фінансовому році значна частина продажів надійшла від союзників по НАТО: "Це величезне зростання. Це свідчить про збільшення інвестицій, які наші союзники в Європі роблять щодня, і ця історія, можливо, не так широко висвітлюється, як хотілося б".

Він акцентував, що "величезними покупцями" американської військової техніки стали європейські країни, зокрема Швеція, Польща та Нідерланди.

Наприклад, Польща, за його словами, особливо активно бере участь у зміцненні своєї оборони за рахунок іноземних військових закупівель:

"Іноземні військові продажі Польщі у 2023 фінансовому році включали вертольоти AH-64E Apache; високомобільні артилерійські ракетні системи (HIMARS); інтегровані системи бойового управління протиповітряною і протиракетною обороною та основні бойові танки M1A1 Abrams".

Окремо Герш відзначив посилення важливості спільного виробництва оборонних систем після вторгнення Росії в Україну.

Виробництво зброї в Європі - актуальне

Нагадаємо, у Financial Times дійшли висновку, що успішне транскордонне виробництво і принцип єдиної компанії на прикладі MBDA (Matra BAE Dynamics Aerospatiale) - виробника ракет Storm Shadow/Scalp - сьогодні розглядаються як модель того типу співробітництва в оборонній промисловості, що необхідний Європі, яка прагне посилити ВПК перед обличчям війни в Україні:

"Об'єднання ресурсів може бути єдиним шляхом уперед, якщо збройні сили країн ЄС хочуть поліпшити своє військове обладнання і розробити нові дорогі проєкти, водночас долаючи фрагментацію і дублювання промислової бази. Якщо Дональда Трампа буде переобрано президентом США, Європі, можливо, доведеться більше дбати про свою оборону".

Вас також можуть зацікавити новини: