Фінансування плану оборони - не єдина проблема / фото wikimedia.org

Президент Сі Цзіньпін закликав Народно-визвольну армію Китаю бути готовою силою захопити Тайвань до 2027 року. Сполучені Штати разом із регіональними партнерами мають гарантувати, що китайське вторгнення не увінчається успіхом, пише The Washington Post.

За словами високопоставленого військового чиновника США в Тихоокеанському регіоні, цей план залежить від швидкого створення і розгортання тисяч нових безпілотників, які заполонять Тайванську протоку і триматимуть китайську армію зайнятою доти, доки не прибуде додаткова допомога. Але час для втілення цих планів у реальність спливає.

Відповідно до своєї давньої політики "стратегічної двозначності" Сполучені Штати ніколи не брали на себе зобов'язання стати на захист Тайваню в разі нападу Китаю. Президент Байден неодноразово заявляв, що відправить американську армію для захисту Тайваню, хоча у своєму останньому інтерв'ю він додав нове застереження: "Це залежатиме від обставин".

Відео дня

Президент Дональд Трамп, схоже, з меншою ймовірністю втрутиться від імені Тайваню, оскільки, перебуваючи при владі, він сказав сенаторові Республіканської партії, що, якщо Китай нападе, "ми нічого не зможемо з цим вдіяти".

Для будь-якого президента США послати американських чоловіків і жінок на захист маленької демократії на іншому кінці світу було б дуже важким рішенням. Ось чому план А полягає в тому, щоб утримати Сі Цзіньпіна від спроб вторгнення, гарантуючи, що він ніколи не подивиться через Тайванську протоку і не побачить легкої перемоги, сказав адмірал Семюел Папаро, новий глава Індо-Тихоокеанського командування США.

"Вони хочуть запропонувати світу коротку і гостру війну, щоб це стало доконаним фактом, перш ніж світ зможе зібратися з силами. Моє завдання - забезпечити, щоб у період до 2027 року і далі американські військові та їхні союзники були здатні здобути перемогу", - сказав Папаро в кулуарах щорічного Діалогу Шангрі-Ла.

За словами Папаро, ймовірна стратегія Китаю полягає в тому, щоб розтрощити Тайвань масованою атакою без особливого попередження. Сі не хоче повторювати помилку президента Росії Володимира Путіна в Україні 2022 року, коли початкове повномасштабне вторгнення Росії провалилося і переросло в тривалу війну на виснаження.

Ключем до зриву передбачуваної стратегії Сі є стратегія США під назвою "Пекельний пейзаж", сказав Папаро. Ідея полягає в тому, що щойно китайський флот вторгнення почне перетинати 100-мильний водний шлях, що розділяє Китай і Тайвань, американські військові розгорнуть тисячі безпілотних підводних човнів, безпілотних надводних кораблів і повітряних дронів, щоб зайняти цей район.

"Я хочу перетворити Тайванську протоку на безпілотне пекло, використовуючи низку засекречених можливостей", - сказав Папаро. "Щоб я міг зробити їхнє життя абсолютно нещасним на місяць, що дасть мені час для всього іншого. Я не можу сказати вам, що там. Але це реально і досяжно".

У статті наголошується, що є деякі ознаки того, що план "Пекельний пейзаж" просувається вперед. У березні Міністерство оборони оголосило, що витратить 1 мільярд доларів на програму під назвою "Реплікатор" зі створення безлічі безпілотних надводних кораблів і повітряних дронів для цієї самої місії. Папаро заявив, що програма "Реплікатор" показує, що Сполучені Штати також роблять висновки з російсько-української війни, де Україна впровадила інновації в галузі безпілотних технологій.

Терміни поставки цих систем неясні. Якщо зграї дронів не будуть готові до атаки, це може підвищити ймовірність затяжного конфлікту, який потягне за собою важкі втрати для ВМС і ВПС США і, ймовірно, пошириться на таких союзників, як Японія, Південна Корея і Філіппіни.

Навіть якщо "Пекельний пейзаж" згодом сформується, одні тільки рої дронів не зможуть зрівнятися з масштабним нарощуванням військової потужності Пекіном на його боці протоки. НВАК розширює свої ядерні, військово-морські, військово-повітряні, кібер-, розвідувальні та радіоелектронні можливості з рекордною швидкістю. За словами Папаро, військовий бюджет Китаю, ймовірно, втричі перевищує те, про що публічно заявляє Пекін, тобто приблизно в 700 мільярдів доларів на рік. Тим часом, згідно з листом, надісланим до Конгресу в березні попередником Папаро, бюджету Індо-Тихоокеанського командування бракує 11 мільярдів доларів від того, що йому потрібно тільки цього року.

Фінансування плану оборони - не єдина проблема. У американських військових наразі немає надійного способу зупинити китайські гіперзвукові крилаті ракети-вбивці авіаносців. Космічні активи США також уразливі для атак Китаю. Військові поставки США на Тайвань значно відстають від графіка. Японські офіційні особи повідомили, що адміністрація Байдена затягує прохання Токіо про створення нової спільної оперативної групи для допомоги в підготовці до конфлікту через Тайвань або в Південно-Китайському морі, де Китай також стає більш агресивним.

Планування ускладнюється ще й тим, що повномасштабне вторгнення - не єдиний варіант Сі Цзіньпіна. Китай може відмовитися від нападу і просто заблокувати острів, як він, судячи з усього, практикував минулого місяця. Пекін також використовує економічний примус, політичне втручання і дезінформацію, щоб змусити тайванський народ возз'єднатися і заплутати його розум. Протидія цим загрозам виходить за рамки компетенції Індо-Тихоокеанського командування.

Як військовий чиновник, Папаро не відіграє офіційної ролі в міжнародній дипломатії, але у нього є тверда думка про те, що він називає "реваншистським, ревізіоністським і експансіоністським" урядом Китаю. Він вважає, що чотири десятиліття спроб Заходу переконати Китай провести політичну лібералізацію зазнали невдачі, поступившись місцем новій, більш небезпечній епосі для Азії.

"У регіону є два варіанти. По-перше, вони можуть підкоритися і в кінцевому підсумку відмовитися від частини своїх свобод... або вони можуть озброїтися до зубів", - сказав він. "Обидва випадки мають прямі наслідки для безпеки, свободи і благополуччя громадян Сполучених Штатів Америки".

"Ніхто не вважає гонку озброєнь в Азії ідеальним результатом. Але якщо Пекін наполягатиме на гонці озброєнь, США та їхні партнери не зможуть дозволити собі програти її. За відсутності подальших дій з боку Вашингтона Сі Цзіньпін може незабаром дійти висновку, що Тайвань належить йому", - зазначає автор.

Конфронтація між США і Китаєм

США не хочуть втручатися в конфлікт Китаю і Тайваню, проте не виключають, що можуть застосувати силу. Про це заявив президент США Джо Байден в інтерв'ю Time.

Так, на запитання журналіста, чи планує Америка втручатися в конфлікт своєю армією, Байден сказав, що "це залежатиме від обставин".

"Я чітко дав зрозуміти Сі Цзіньпіну, що ми згодні з політикою попередніх президентів, яка полягає в тому, що ми не прагнемо незалежності для Тайваню і не будемо захищати Тайвань, якщо Китай в односторонньому порядку спробує змінити його статус. Тому ми продовжуємо постачати потужності. І ми проводимо консультації з нашими союзниками в регіоні", - заявив Байден.

Вас також можуть зацікавити новини: