Експерт проаналізував заяви і вираз обличчя лідера Китаю / фото REUTERS

Після першого дня візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до Москви стало зрозуміло, що старший партнер приїхав до молодшого. Російський диктатор Володимир Путін вже грає роль підкореного.

"Вираз обличчя Сі в деякі моменти нагадувало стару фразу, що "ну ти говори-говори, а робити будемо по-іншому". У контексті було помітно, що старший партнер приїхав до молодшого партнера", - розповів політолог Ігор Рейтерович у коментарі 24 каналу.

При цьому він вказав, що президент РФ говорив про союзництво, в той час як лідер Китаю наполягав на партнерських відносинах.

Відео дня

"Важливий момент, на який треба звернути увагу. Путін хоче інституціоналізованого союзу, підкріпленого різними договорами і діями. А Китай влаштовує ситуація підтримувати відносини, торгувати, але не брати зобов'язань по Росії. Виграшна стратегія для Китаю", - пояснив експерт.

Крім того, він вважає, що Москва і далі буде продавати Пекіну газ за ціною на 70% нижче ринкової. Також Рейтерович нагадав, що Росія ще повинна за свої гроші побудувати газопровід для поставок газу в Китай.

"Зараз це економічні і у відомому сенсі дипломатичні успіхи Китаю", - підсумував політолог.

Візит Сі Цзіньпіна до Москви - що відомо

Лідер Китаю 20 березня прибув до Москви на зустріч з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним. Однією і тим стала війна в Україні.

В ході зустрічі Сі Цзіньпін заявив, що"в українському питанні зростає кількість голосів на користь миру і раціональності". 

Своєю чергою аналітики Інституту вивчення війни вказали, що глава Китаю запропонував більш стримане бачення двосторонніх відносин, ніж очікував Путін.

Вас також можуть зацікавити новини: