Фото ілюстративне

Останнім часом експертне середовище намагається "натягти" російсько-український контекст на ситуацію між Азербайджаном та Вірменією, ставлячи Азербайджан на позицію агресора, даючи вірменській стороні право претендувати на підтримку Заходу.

В адекватності цієї паралелі розбирався 5 канал.

У вересні-жовтні активісти вірменської діаспори, а також деякі політики та діячі Франції стали просувати ототожнення Азербайджану з РФ, а Вірменії з Україною. Вони намагаються зрівняти російську агресію проти України та дії Азербайджану щодо повернення своїх територій, які 30 років перебували під вірменською окупацією. Азербайджан звинувачується у вересневому вторгненні на землі Вірменії. Але автори "рівняння" замовчують, що між сторонами конфлікту немає угоди про демілітаризацію, тому на основі міжнародного права неможливо визначити, хто займає чию територію.

Відео дня

Незважаючи на це, вірменські та французькі діячі вимагають міжнародного засудження Азербайджану і домагаються введення проти нього санкцій та озброєння Вірменії західною зброєю.

  • "Те, що відбувається у Вірменії, це те саме, що відбувається з Росією та Україною…" (президент асоціації Rencontre et Culture Armenienne Хачадурян).
  •  "Те, що було зроблено для України, має бути зроблено для Вірменії!" (член міської ради Ніцци Пікар).
  • "Як і Україна, Вірменія вимагає зброї, щоб захистити себе. Ми повинні допомогти їй, як допомогли Україні" (член Сенату Узулія).
  •  "Наша відданість Україні не звільняє нас, а навпаки, спонукає підтримувати Вірменію…" (член Сенату Ле Рудюльє).

7 фактів чому Азербайджан, як і Україна, не агресор, а жертва.

1. Так само, як у 2014-2022 рр. РФ окупувала близько 20% території України, у 1991–1993 рр. вірменські збройні формування окупували 20% території Азербайджану.

2. Так само як для окупації Східної України були використані проросійські сепаратисти Донбасу, Вірменія, за участю збройних сил РФ, окупувала землі Азербайджану, спираючись на вірменських сепаратистів у Карабаху.

3. Тепер вірменські сепаратисти будують плани "приєднання" цих територій Азербайджану до РФ, не приховучи, що беруть приклад з анексії Криму та Донбасу. 14 квітня екс-прем’єр Вірменії Багратян заявив, що сепаратистський анклав "хоче увійти до складу Росії".

4. Так само, як агресія проти України призвела до переміщення мільйонів українських біженців, агресія проти азербайджанців у Карабаху змусила понад мільйон з них залишити свої будинки. Ця цифра міститься у резолюції Генасамблеї ООН від 23.03.1994.

5. У Першій Карабахській війні (1991-1993) було знищено близько 17.000 цивільних азербайджанців; у Другій Карабахській війні 2020 р. убито 93 цивільних. За 30 років від мін, встановлених вірменськими збройними формуваннями, постраждали 3345 цивільних.

6. Так само, як РФ вчиняє ракетні обстріли українських міст, під час Другої Карабахської війни Вірменія обстріляла російськими ракетами понад 80 міст і сіл Азербайджану.

7. Так само, як російські окупанти влаштували різанину в Бучі, у лютому 1992 р. вірменські збройні формування за участю російських військових підрозділів, знищили близько 500 мирних жителів азербайджанського села Ходжали.

Усі ці факти підтверджені документально в офіційних матеріалах ООН, ЄС, США. Вони свідчать, що Азербайджан став жертвою проекту "Велика Вірменія", який реалізовувався за сприяння Москви. Тепер за підсумками Другої Карабахської війни Азербайджан відновлює свої суверенні території.