Коли в Україні Масляна / фото ua.depositphotos.com

Масляна - одне з найулюбленіших і веселих народних свят, яке відзначається цілий тиждень. Це старовинне слов'янське свято відзначається за тиждень до початку Великого Посту, який триває 48 днів і закінчується перед Великоднем. 

Коли в Україні Масниця у 2021 році

Щоб визначити перший день Масляного тижня, потрібно відняти 56 днів від дати Великодня. Цього року Великдень відзначають 2 травня, а Масляна починається в понеділок 8 березня. Саме свято відзначають в кінці тижня, в неділю 14 березня

Головні традиції Масниці

Масляна - це дуже давнє свято, яке походить ще з язичницьких часів. За різними версіями, її святкування на Русі пов'язували з богом Велесом або Ярилом. В цей час люди проводжали зиму і запрошували тепло. Після поширення християнства Масляний тиждень зробили підготовкою до Великого посту - відмовлялися від м'яса.  

Відео дня

Найвідоміша традиція свята пов'язана з випіканням млинців. Протягом усього тижня господині печуть млинці з маслом, ікрою, сиром, грибами та іншими начинками. Млинці символізують достаток і прихід тепла, оскільки за формою в розгорнутому вигляді вони нагадують Сонце.

Перший день Масляного тижня називається "зустріч". У цей день ходили в гості і випікали перший млинець. Вівторок називався "заграші" - в цей час влаштовували сватання, а після Великодня одружувалися. У середу теща пригощала млинцями свого зятя. У четвер і п'ятницю починалися масштабні святкування та ігри в снігу. У суботу молоді невістки запрошували до себе в гості родичок чоловіка, а незаміжні дівчата влаштовували посиденьки з подругами. Головне свято зі спаленням опудала гуляли в неділю.

Вам також може бути цікаво: