Українська кінострічка „Той, хто пройшов крізь вогонь” вже вийшла у прокат у Вінницьких кінотеатрах. Серед тих вінничан, що подивилися стрічку, всі відгуки схвальні. Унікальність цього фільму полягає в тому, що актори і знімальна група виключно українські.

Зі слів продюсера цього фільму Андрія Суярка, зйомки стрічки розпочалися у 2008 році. Через фінансові труднощі вони припинялися, але згодом – відновлювалися. «Фільм завершили в 2011 році, а в вересні його презентували на Київському міжнародному кінофестивалі, де він отримав гран-прі», – зауважив продюсер.

Фільм коштував 16 млн грн. З нинішніми цінами на квитки для його окупності потрібно близько 500 тисяч глядачів.
Кінематографісти стверджують: головне завдання творців фільму – повернути до кінозалів глядачів віком від 35 до 50 років. Мовляв, без цього неможливий подальший розвиток індустрії в Україні.

Відео дня

В основу сюжету покладена історія гвардії старшого лейтенанта Івана Івановича Даценка з Чернечого Яру Диканського району Полтавщини - командира ланки 10-го гвардійського авіаційного полку 3-ої гвардійської авіаційної дивізії 3-го гвардійського авіаційного корпусу авіації далекої дії, Героя СРСР (медаль №1733).

Літак Даценка був збитий зенітним вогнем 19 квітня 1944 року, коли він вів свій підрозділ на бомбардування залізничної станції "Львів-2". Після цього його сліди втрачаються, хоча на тому ж таки сайті "Герои страны" повідомляється, що він зник уже в Сибіру, куди втрапив за те, що перебував у німецькому полоні.

У 1967 році радянська делегація діячів культури відвідала Всесвітню виставку "Експо-67" у канадському Монреалі. Чеченський танцюрист Махмуд Есамбаєв попросив організаторів показати йому, як живуть індіанці.

'Той, хто пройшов крізь вогонь' показуватимуть у 'Родині'Вождь племені, почувши російську Есамбаєва, звернувся до нього українською. Вони говорили кілька годин, але про цю розмову чеченець розповів своїм колегам коротко: мовляв, український вождь - "син переселенця".

"Нам дуже бракує позитивного героя, - сказав режисер фільму Михайло Іллєнко. - Нас привчили до депресивних героїв-невдах, це вже навіть увійшло у моду. Ми тепер добре вміємо знімати кіно про ще одного, в якого нічого не вийшло. А хочеться запропонувати глядачеві такого, про якого він би сказав: "Я б теж так хотів, але чи зміг би?"

Серед Інтернет-блогів, де можна було прочитати відгуки про фільм, цікавим видалося резюме Олександра Бригинця, депутата Київміськради, голови комісії з питань культури та туризму: „Фільм Михайла Ілленка, що сьогодні стартує в прокаті, мусить подивитись кожен українець. Тільки так ми може підтримати перший український повнометражний фільм. Чимало чого сподобалось. Враження дуже гарні. Це і больові точки історії, і міфологія, і правда життя, і містика.... Красива натура, гарний монтаж, чудова операторська робота. Може, трохи нагадує казку, але швидше - легенду... Сказав би, що колектив творить нову українську міфологію, яка дає сили і енергію...”

'Той, хто пройшов крізь вогонь' показуватимуть у 'Родині'Усвідомлюючи, що квитки в комерційних кінозалах не з дешевих, депутат Вінницької обласної ради Сергій Кудлаєнко за своєї спонсорської підтримки організував перегляд картини „Той, хто пройшов крізь вогонь” в кінотеатрі „Родина” з 2 по 6 березня.

Довідка. У 2012 році на українське кіно з держбюджету виділять 176 мільйонів гривень, а нині у виробництві – 17 українських кінострічок різних форматів.