Держсанепідслужба України попереджає про розповсюдження в світі нової коронавірусної інфекції, так званого "синдрому Близького Сходу" і радить туристам та всім, хто відвідує згаданий регіон, бути обережним.

За інформацією Всесвітньої Організації Охорони Здоров`я (ВООЗ) групою дослідників Міжнародного комітету з таксономії вірусів для нової коронавірусної інфекції введено назву «коронавірус респіраторного синдрому Близького Сходу» (далі – MERS-CoV*).

Станом на 17 червня 2013 року за даними ВООЗ зареєстровано 68 лабораторно підтверджених випадки інфікування людей MERS-CoV у світі, із них 38 випадків закінчились летально.

Відео дня

Географічно вірус локалізується переважно в країнах Аравійського півострова, повідомляється на сайті Держсанепідслужби.

Так, найбільша кількість постраждалих, як і раніше, залишається в Саудівській Аравії. У Катарі, Йорданії, Великобританії, ОАЕ, Франції та Тунісі спостерігаються поодинокі випадки інфекції, переважно, пов`язані з поїздками до Саудівської Аравії.

У багатьох хворих, інфікованих MERS-CoV, розвивається пневмонія з тяжким перебігом. У більшості випадків інфекція вражає літніх чоловіків, що мають супутні захворювання.

Джерело інфекції поки що невідоме. Існує припущення, що новий вірус походить від кажанів. Цілком ймовірно, що вірус перейшов з кажанів на проміжні види тварини-хазяїна (принаймні на Близькому Сході), від яких, згодом заразилися люди.

Фахівці висловлюють припущення, що вірус може адаптуватись, та набути здатності до передачі від людини до людини.

ВООЗ рекомендує медичним працівникам приділяти особливу увагу до хворих на гострі респіраторні інфекції, які повернулись з регіонів, де було зареєстровано випадки MERS-CoV.

В даний час ВООЗ оцінює зазначену ситуацію як таку, що має серйозний вплив на здоров`я людини, який набуває міжнародного значення, але не перешкоджає міжнародним поїздкам або торгівлі. Разом з тим, відзначається, що механізм передачі інфекції залишається у стадії вивчення, що не виключає небезпеки інфікування людей при знаходженні в епідеміологічно-неблагополучних країнах.

Для попередження занесення інфекції на територію України, Державною санітарно-епідеміологічною службою України, направлено пропозиції, начальнику Головного управління Держсанепідслужби в АР Крим, начальникам Головних управлінь Держсанепідслужби областей, міст Києва та Севастополя, на водному, залізничному та повітряному транспорті, щодо посилення профілактичних заходів в регіонах України та, у разі виявлення таких випадків, вжиття відповідних заходів. Зокрема, пропнується організувати роботу з інформування екіпажів літаків та працівників аеропортів про епідемічну ситуацію з MERS-CoV у світі та про необхідність активного виявлення хворих серед пасажирів, які прямують із країн Аравійського півострова з подальшим повідомленням про це співробітників санітарно-карантинних пунктів та медичних служб аеропортів.
Крім того, Держсанепідслужба рекомендує поінформувати туристичні фірми та інші організації, що направляють туристів і фахівців до країн Аравійського півострова, про епідемічну ситуацію.