Українці все частіше міняють місце проживання у пошуках кращого життя. Жителі регіонів їдуть в столицю за високими зарплатами, кияни ж часто, навпаки, здають свої квартири і переїздять в провінцію, де життя спокійніше. Де ж в Україні жити найкраще?

Журнал «Фокус» вже другий рік підряд аналізує умови життя в 55 найбільших містах більш ніж за десятьма параметрами.

У результаті кращим містом України визнані Чернівці, які і минулого року потрапили в п`ятірку. На другому місці виявився Київ, третю позицію займає курортна Ялта.

Відео дня

Цікаво, що в першій десятці, в основному, представлені міста західних регіонів, а крупні промислові центри сходу виявилися внизу списку: Дніпропетровськ (44-е місце), Донецьк (46), Харків (50). Останнє, 55-е місце займає Запоріжжя.

У окремих номінаціях були і свої переможці:

Київ - як і в торішньому рейтингу - залишається найпривабливішим містом як для інвесторів, так і для туристів. Тут найнижчий рівень безробіття і найвищі зарплати. На кожного киянина витрачається найбыльше бюджетних коштів. І недивно, що в нашій столиці найбільший міграційний приріст.

Керч стала лідером з розвитку інфраструктури.

Чернігів одержав титул найекологічнішого.

У Коломиї - найнижчий рівень злочинності.

У Сімферополі - найдоступніші житлово-комунальні послуги.

Судак - місто з найвищою концентрацією історичних і культурних об`єктів.

ТОП-10 кращих міст країни

1. Чернівці

2. Київ

3. Ялта

4. Чернігів

5. Івано-Франківськ

6. Мукачево

7. Трускавець

8. Іллічівськ

9. Львів

10. Луцьк

Міста оцінювалися за інфраструктурою (кількісті дитячих садків, шкіл, лікарень, супермаркетів і ринків), враховуючи рівень впорядкування, екологію, злочинність, безробіття, інвестиційну і туристичну привабливість.

Соціальний аспект аналізу торкнувся середньої зарплати, вартості житлово-комунальних послуг, середньої вартості квадратного метра, яка характеризує доступність житла, кількість вузів III і IV рівнів акредитації, а також кількість театрів і кінотеатрів, будинків і палаців культури, пам`ятників архітектури, історію і археологію і історико-культурні заповідники.

Досліджували і ділові можливості міст - кількість підприємств і приватних підприємців, а також рівень проникнення банківських послуг, суми з міського бюджету, що виділяються, і міграцію населення.

ТОП-55 міст України

Чернівці,  Київ, Ялта,  Чернігів, Івано-Франківськ, Мукачево, Трускавець, Іллічівськ, Львів, Луцьк,  Ірпінь, Севастополь,  Кам`янець-Подільський,  Коломия,  Хмельницький, Сімферополь,  Ужгород,  Переяслав-Хмельницький,  Полтава,  Одеса,  Тернопіль,  Свалява,  Миргород,  Кіровоград,  Біла Церква,  Феодосія,  Миколаїв, Умань, Острог,  Нетишин, Суми,  Черкаси,   Житомир,  Южноукраїнськ,  Алушта,  Вінниця,  Енергодар,  Бориспіль,  Херсон,  Судак,  Вишгород,  Дніпропетровськ,   Маріуполь, Донецьк, Керч,  Кременчук,  Бровари,  Харків,  Бердянськ,  Артемівськ,  Євпаторія,  Луганськ,  Запоріжжя.

Комсомольская правда в Украине