Сімферополь. 28 вересня. УНІАН. Кримська прокуратура наполягає на необхідності створення єдиного автоматизованого банку даних фізичних осіб, які зареєстровані або знаходяться на території автономії та установ соціального захисту бездомних.

Про це УНІАН повідомили в прес-службі прокуратури Криму.

Відео дня

«Держава з метою захисту бездомних громадян і безпритульних дітей передбачила ряд заходів, які закріпила законодавчо в 2005 році. Закон України «Про принципи соціального захисту бездомних громадян і безпритульних дітей», зокрема, передбачає, що реєстрація місцезнаходження бездомних громадян України має здійснюватися органами внутрішніх справ за юридичною адресою спеціалізованих закладів, які створюються органами виконавчої влади чи місцевого самоврядування», - зазначають у прокуратурі. Проте, в Криму досі не створено жодного такого закладу, і навіть більше того – не прийнято ні єдиного документа, що регламентує порядок виконання вимог названого закону, тобто до вирішення проблеми навіть не приступили.

За даними прокуратури, протягом 2006-2007 рр. офіційно через приймальник-розподільник для осіб, підозрюваних у бродяжництві, пройшли більше двох тисяч чоловік. «Всі вони отримали тимчасові свідоцтва терміном дії один або три місяці, а отже, після закінчення цього терміну вони знову повернуться в «задзеркалля» - в категорію невстановлених осіб. Таким чином, відсутність спеціальних закладів на території автономії порушує права, щонайменше, двох тисяч бездомних громадян на реєстрацію, охорону здоров`я, соціальний захист, правову допомогу», - підкреслюють у прокуратурі АРК.

Ще гірше, за її даними, йдуть справи з безпритульними дітьми. Перевірками встановлено, що служби та органи кримінальної міліції не володіють даними про дітей, які живуть без реєстрації. Зафіксовані випадки, коли їх знімають з реєстрації без згоди органів опіки. Зареєстровані за місцем навчання сироти і позбавлені батьківського піклування діти, після закінчення навчання в держустановах поповнюють ряди бездомних, а отже – безправних людей.

«Відсутність єдиного автоматизованого банку даних фізичних осіб, які зареєстровані або знаходяться на території Криму, провокує виникнення проблем, пов`язаних з проведенням референдумів і виборів, не дозволяє вести облік міграційних процесів, контролювати дотримання посадовцями і громадянами правил паспортної системи», - такий висновок міститься в документі прокурорського реагування, складеного за результатами перевірки. У поданні на ім`я начальника міліційного главку Анатолія МОГИЛЬОВА і голови кримського уряду Віктора ПЛАКІДИ наведені приклади неналежного контролю за дотриманням паспортного режиму в АРК. Перевірками, приміром, виявлені факти проживання в Криму осіб без паспортів – від півроку до 8 років, без реєстрації – від 2 до 10 років.

Прокуратура АРК закликає налагодити організацію роботи в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування, ГУ МВС України в Криму, і взаємодію вказаних служб для того, щоб в автономії не створювався «паралельний світ» бездомних і безправних людей».