фото REUTERS

В міста Алмати (Казахстан) 29 жовтня 2020 року влаштували акцію протесту проти другої частини скандальної комедії "Борат" британського коміка Саші Барона Коена, в якій він втілився у карикатурного казахського журналіста Бората Саґдієва.

Читайте такожОпубліковано перший тизер продовження "Бората"

Акцію символічно влаштували біля американського консульства в Алмати, адже саме цю країну вирушав підкорювати Борат.

Учасники акції принесли з собою плакати, на яких звинуватили авторів стрічки у расизмі та стереотипному зображенні казахського народу.

Також протестувальники принесли з собою імпровізовану труну з написом "Борат", всередину якої поклалил знамените збраження персонажа у відвертому купальному костюмі "манкіні". Пізніше труну накрили американським прапором.

Про що фільм "Борат" та чому він не подобається казахам

  • Псевдодокументальна сатирична комедія «Борат: культурні дослідження Америки на користь славної держави Казахстан» (Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan) режисера Ларрі Чарльза з участю британського коміка Саші Барона Коена, який також є співавтором сценарію і одним з продюсерів фільму, вийшла в 2004 році. В центрі сюжету Борат Сагдієв у виконанні Коена - казахстанський журналіст, який покидає «рідний» Казахстан і відправляється за наказом «Міністерства інформації Казахстану» в США для створення документального фільму-репортажу, йдеться в описі фільму на uk.wikipedia.org.
  • Фільм отримав неоднозначну реакцію. Критики здебільшого високо його оцінили, стрічка навіть була номінована на "Оскар" за кращий адаптований сценарій, а Саша Барон Коен отримав "Золотий глобус" за головну чоловічу роль. А ось в Казазстані його не оцінили. "Після перегляду фільму стало зрозуміло, що пан Коен ніколи не був у Казахстані. Та й сама стрічка знімалася в бідному румунському селі. Роль казахів виконали жебраки цигани. А п'яних корінних жителів зіграли американські студенти", - прокоментував роботу тодішній президент країни Нурсултан Назарбаєв. Втім, в Казахстані фільм не забороняли в прокаті, а за кілька років реакція в країні на стрічку взагалі змінилася. "Цей фільм є сатирою на забобони, що існують у країнах заходу, перш за все, в США. Я думаю, що побачити фільм буде лише корисно для багатьох казахстанців, які критикували його. Тут нічого образливого для Казахстану немає", - зауважив представник МЗС Казахстану. А ось в Україні стрічку до прокату не допустили.
Саша Барон Коен в образі Бората / фото REUTERS
  • У 2020 році стало відомо, що Саша Барон Коен вже зняв другу частину "Бората", яка отримала ще довшу назву, ніж перша - "Наступний фільм про Бората: Передача величезного хабара американському режиму для отримання вигоди колись славному народу Казахстану" (Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan). Фільм вийшов на екрани 23 жовтня 2020 року - напередодні президентських виборів в США, а тому саме вони стали однією з центральним сюжетних лінії. Не забули згадати і коронавірус. За сюжетом, казахський журналіст Борат Саґдієв після виходу попередньої стрічки став зіркою. Тепер він видає себе за інших людей, аби брати інтерв'ю у відомих особистостей. Цікаво, що частина фільму знімалася таким чином, що звичайні люди, які потрапили у стрічку, навіть не знали, що їх знімають для фільму. 
  • Друга частина "Бората" вже отримала перші відгуки - як у випадку з першою частиною, змішані. Критикам він здебільшого сподобався, хоча і не обійшлось без порівнянь з першою чатсиною. Тем не менш, фільм називають таким, який варто подивитися.

Інші новини кіно