
Як дізнатися, чи зіпсувалася оливкова олія? Так-так, це відбувається не дуже часто, але оливкова олія може зіпсуватися або просто бути неякісною. Про це виданню Southern Living розповіли директорка з постачання в Brightland Майя Гіршбейн і дипломований дієтолог Челсі Едвардс.
За їхніми словами, найкращий спосіб дізнатися, чи зіпсувалася ваша оливкова олія, - це понюхати і спробувати.
"Оливкова олія має пахнути свіжістю і трав'янистим ароматом, що нагадує сад. Якщо ваша оливкова олія зіпсувалася, у неї буде восковий, схожий на олівець, присмак. Найпростіший запах - запах пластиліну. Зазвичай це результат неправильного зберігання і впливу шкідливого світла, тепла або повітря", - каже Гіршбейн.
За її словами, оливкова олія може досить швидко зіпсуватися вдома, якщо на неї потрапляє багато світла чи тепла.
Водночас Гіршбейн запевняє, що оливкову олію завжди безпечно вживати, навіть якщо вона не найсвіжіша.
Як довго зберігається оливкова олія?
Як пише видання, запечатана олія в пляшці може зберігатися до двох років з моменту розливу. А ось після відкриття олію слід використовувати протягом трьох-шести місяців.
Як зберігати оливкову олію - порада експерта
Гіршбейн каже, що в ідеалі пляшка для оливкової олії має бути скляною і з захистом від ультрафіолету. Також можна використовувати пляшки з нержавіючої сталі - вони відмінно захищають олію від світла і повітря.
Зберігати оливкову олію потрібно в прохолодному темному місці. Ідеальна температура - від 57 до 70 градусів за Фаренгейтом (+14...+21 градус за Цельсієм - УНІАН).
Також експерт радить щільно закривати пляшку після кожного використання, щоб запобігти окисленню.
Нагадаємо, раніше дієтолог розповіла, чи варто купувати оливкову олію холодного віджиму.