Іноді слова, які спочатку звучать добре, можуть приховувати щось не дуже приємне / фото УНІАН

Іноді слова, які спочатку звучать добре, можуть трохи збентежити вас. Ніби вони приховують щось не дуже приємне. Про це у своїй статті для HackSpirit пише психолог і письменниця Міа Чжан.

Вона називає 13 фраз, які можуть здатися дружніми, але насправді є досить грубими.

"Ти чудово виглядаєш на свій вік"

Відео дня

Зовні ця фраза виглядає як комплімент. Але коли ви додаєте "для вашого віку", це означає, що людина має виглядати гірше, тому що вона старша. Це все одно, що сказати: дивно, що ти добре виглядаєш, тому що люди твого віку зазвичай цього не роблять.

"Без образ, але…"

Якщо вам потрібно почати речення з "без образ, але…", ви, ймовірно, збираєтеся сказати щось образливе. Цю фразу часто використовують як спосіб пом’якшити негативний коментар, але це рідко працює. Втім, насправді це просто попереджає слухача про те, що буде щось грубе. Натомість спробуйте перефразувати свій коментар у більш конструктивний і шанобливий спосіб.

"Ти такий сміливий, що носиш це"

Завжди краще тримати свої судження про моду при собі. Якщо це не ваш стиль, це цілком нормально, але немає потреби маскувати критику як похвалу за хоробрість.

"Ти надто гарна, щоб бути розумною"

Це означає, що чиясь зовнішність може якимось чином обмежувати або заперечувати її інтелект, увічнюючи шкідливі стереотипи та несправедливі очікування суспільства. Крім того, це підриває важливість інтелекту та особистих досягнень, зводячи людей до поверхневих суджень, заснованих виключно на їхній зовнішності.

"Ти набагато сильніший, ніж я міг би бути"

Хоча це може здатися компліментом, ця фраза може здатися зневажливою, особливо коли вона сказана людині, яка переживає важкі часи. Може здатися, що ви вихваляєте їхню силу, але це також може звучати так, ніби ви применшуєте їхню боротьбу, ніби їхній біль — це те, чого ви не можете зрозуміти чи витримати.

"Здається, ти завжди приземляєшся на ноги"

Те, що комусь вдається пережити важкі часи, не означає, що їхній шлях був легким. Ця фраза може ненавмисно применшити зусилля та боротьбу, які вони докладають для подолання перешкод. Замість того, щоб використовувати цю фразу, спробуйте визнати важку роботу, яку вони доклали, щоб досягти того, що вони зробили. 

"Принаймні у вас є робота"

Ця фраза є класичним прикладом відкидання чиїхось почуттів. Звичайно, мати роботу краще, ніж не мати, особливо в сучасній економіці. Але це не означає, що люди не можуть відчувати себе нещасними або незадоволеними у своїй поточній робочій ситуації. Сказати "принаймні у вас є робота" — це все одно, що сказати, що їхні почуття щодо роботи не мають значення.

"Ти схуд, чи не так?"

Ця фраза може здатися компліментом, але насправді вона може бути досить неповажною. Замість того, щоб коментувати чийсь розмір або форму тіла, краще зосередитися на нефізичних рисах чи діях. Зробіть компліменти їхній доброті, їхній творчості, їхній трудовій етиці – в людині набагато більше, ніж її вага.

"Ти поводишся не як типовий /вставте тут стереотип/"

"Ти поводишся не як типова жінка" або "Ти не така, як інші дівчата". Спочатку здається, що вас виділяють як особливого, унікального. Але потім починаєш задаватися питанням – як поводиться "типова" жінка? Що таке "інші дівчата"? Ця фраза є проблематичною, оскільки вона закріплює стереотипи. Це означає, що існує певний спосіб, у який люди певної групи повинні діяти або поводитися. Ми всі особистості зі своїми рисами та примхами.

"Це просто жарт, не сприймай це особисто"

Якщо хтось постраждав від вашого "жарту", це не його провина в сприйнятті цього особисто. Ви винні в тому, що зробили нешанобливий коментар і спробували видати це за гумор. Приховування за виправданням "це просто жарт" не робить коментар менш образливим. Замість того, щоб відкидати їхні почуття, спробуйте вибачитися та переконайтеся, що ваші майбутні жарти будуть шанобливими та уважними.

"Ти надто чутливий"

Сказати комусь, що він надто чутливий, означає звести нанівець його почуття. Схоже, що їхні реакції чи емоції невиправдані лише тому, що ви не відповіли б так само. Пам’ятайте, кожен має право мати свої почуття і називати їх "надто чутливими" є зневажливим і неповажним.

"Ти повинен більше посміхатися"

Цей коментар часто адресований жінкам, і, відверто кажучи, нікого не стосується, як часто людина посміхається. Сказати комусь більше посміхатися означає, що вони існують для вашого задоволення від перегляду, що просто неправда. Не забувайте, що люди мають право виражати свої емоції будь-яким способом, який їм здається природним.

"Я ніколи цього не казав"

Газлайтінг — це форма психологічної маніпуляції, коли людина змушує когось сумніватися у власній реальності чи розсудливості. Заперечення того, що ви сказали щось, що завдало болю іншій людині, особливо коли ви це сказали, є неповагою, тому що принижує досвід і пам’ять іншої людини. Якщо ви сказали щось образливе, визнайте це та вибачтеся замість того, щоб заперечувати, що це взагалі було.

Сила слова

УНІАН повідомляв про 7 фраз, які використовують токсичні люди. Ці фрази є маркерами того, що спілкування з такою людиною варто обмежити, або навіть зовсім припинити.

Також психологи назвали 9 "ввічливих" фраз, які насправді приховують засудження.

Ми часто думаємо, що ввічливі фрази - це просто ознака хорошого тону. Але іноді вони не такі невинні, як здаються.

Вас також можуть зацікавити новини:

Як користуватися інтуїцією: розкрито важливі нюанси

Спеція №1 для зниження рівня цукру в крові

13 маленьких речей, які зроблять вас надзвичайно впевненими