Дуже відомий вчитель нашої країни розповів про мовні стереотипи / колаж з фото ua.depositphotos.com та скріншоту

Українська мова продовжує знаходитися у центрі уваги. Найвідоміший вчитель України, доцент, автор підручників - мовознавець та заслужений працівник освіти нашої держави Олександр Авраменко розвінчав мовні стереотипи.

Експерт в ефірі програми "Сніданок з 1+1" говорив, що наші земляки інколи уникають слів, які схожі на російські, оскільки вважають їх чужими. "Сьогодні я буду розвінчувати мовні стереотипи… багато мовців намагаються уникати слів, співзвучних з російською мовою, вважаючи їх не українськими і автоматично зараховуючи їх до російських", - сказав педагог.

На його думку, це не зовсім правильно, оскільки тоді українцям довелося б відмовитися від таких чудових слів, як, наприклад, "душа", "крила", "мама" і "весна". "Ось - конкретний приклад із життя - нещодавно мені закинули, чому я вживаю російське слово "вибирати", адже українською тільки "обирати". А й справді, я сам помічаю, що зараз почали значно ширше використовувати слово "обирати", на відміну від "вибирати"… "Вибирати" - це наше, українське-преукраїнське слово і не треба його уникати", - підкреслив Авраменко.

Відео дня

Мовознавець зазначив, що "обирати" й "вибирати" - це слова-синоніми, але вони мають певні відмінності. Обирають людей на посаду або наречену, а вибирають книжку в магазині. "Роблять уже не обрання, а вибір", - пояснив учитель.

Цікаві новини про українську мову - зараз це варто прочитати

Раніше Олександр Авраменко поділився, як українською мовою писати та говорити - "грішми чи грошима". Мовознавець підкреслив, що слово "гроші" в українській мові в орудному відмінку (ким/чим?) правильно вживати і так, і так.

За його словами, грамотно говорити як "не розкидайтеся грошима", так і "не розкидайтеся грішми".

Вас також можуть зацікавити новини: