Дієтологи розповіли, чи шкідлива олія з насіння / фото ua.depositphotos.com

Просте питання ставить у глухий кут усіх домашніх кухарів - яку олію слід використовувати, коли ви готуєте. Варіанти здаються нескінченними - оливкова олія, кукурудзяна олія, кокосова олія, і це ще не все.

Видання WSJ пише, що багато лікарів рекомендують вживати насіннєву олію багату ненасиченими жирами, яка сприяють хорошому самопочуттю.

Оливкову олію та олію авокадо рекомендують багато медичних працівників. Дієтологи радять пацієнтам вживати їх не тільки через корисні ненасичені жири, а й тому, що оливкова олія та олія авокадо зазвичай менш оброблені, ніж інші олії.

Відео дня

На відміну від оливкової олії, олії з насіння зазвичай піддаються більш ретельній обробці. При їх виробництві часто використовується висока температура і хімічні розчинники

За словами доктора Даріуша Мозаффаріана, кардіолога, професора кафедри харчування та медицини Університету Тафтса, вибір менш оброблених олій, таких як оливкова олія extra virgin або олії з маркуванням "холодного віджиму" або "нерафіновані", може принести більше користі для здоров'я. За його словами, висока температура і хімічна обробка можуть зруйнувати деякі поліфеноли, які, згідно з дослідженнями, зменшують запалення і можуть знизити ризик деяких видів раку. 

Яку б олію ви не використовували, переконайтеся, що ви не спалюєте його, говорить Зумпано. Ви дізнаєтесь про це, якщо це станеться. Олія почне диміти. Олія зіпсується, втратить частину своїх корисних властивостей і стане несмачною.

Олія авокадо має високу точку диму, каже Зумпано, що робить її придатною для приготування їжі на сильному вогні. Оливкова олія має нижчу точку диму, каже вона. Зберігайте олію подалі від сонячних променів, оскільки сонячне світло може спричинити її руйнування, каже Джон Уеслі Маквортер, зареєстрований дієтолог із Х'юстона та представник Академії харчування та дієтології

Чи корисна олія з насіння

Насіннєві олії, особливо сафлорова, соняшникова, кукурудзяна та соєва, багаті ненасиченими жирами омега-6. Наукові дослідження показали, що коли люди відмовляються від насичених жирів у своєму раціоні і замінюють їх жирами омега-6, рівень "поганого" знижується. Ризик серцевих нападів і смертей з цієї причини також знижується.

Інші дослідження показали, що люди з більш високим рівнем лінолевої кислоти, основного омега-6 жиру, що міститься в оліях з насіння, мають більш низький ризик серцево-судинних захворювань, інсульту і діабету 2-го типу, ніж люди з більш низьким рівнем лінолевої кислоти в крові.

"Усі докази, переконливі докази, свідчать про те, що олії з насіння, багаті корисними ненасиченими жирами, дійсно корисні для нашого здоров'я", - говорить Мозаффаріан. "Ці екстракти з насіння є одними з найбільш поживних продуктів на планеті".

Загроза олій з насіння для здоров'я

Деякі дослідники і дієтологи побоюються масел з високим вмістом жирних кислот омега-6, до яких відносяться соняшникова, кукурудзяна і соєва олія. За словами Флойда Х. Чілтона, директора Центру точного харчування та здорового способу життя при Університеті Арізони, омега-6 можуть перетворюватися на речовини, що викликають запалення. Доведено, що хронічне запалення відіграє роль у ряді проблем зі здоров'ям.

Лабораторія Чілтона виявила, що запальний ефект омега-6 може бути особливо важливим для людей з генетичними відхиленнями, які часто зустрічаються серед людей з африканським корінням. Його лабораторія також виявила, що дуже високий рівень омега-6 може призвести до дефіциту важливих омега-3 жирних кислот у людей з іншим генетичним відхиленням, яке часто зустрічається серед людей з корінними американськими та мексиканськими коріннями.

Інші вчені не згодні з ним і кажуть, що існує мало доказів, що пов'язують високе споживання омега-6 із запаленням в організмі людини.

За словами дієтологів, для здоров'я найважливіше загальний раціон. Річ у тім, що олії з насіння, як рапсова, кукурудзяна та соєва, є загальними інгредієнтами для багатьох продуктів, що зазнали обробки, та й загалом запаковані продукти шкідливі для здоров'я.

Дієтологи та експерти з охорони здоров'я закликають людей зменшити кількість насичених жирів у своєму раціоні та замінити їх ненасиченими жирами.

Раніше УНІАН писав, що на якому маслі не можна смажити яйця.

Вас також можуть зацікавити новини: