false

Громадські активісти та екологи, які вимагають відмовитися від планів будівництва нових гідроелектростанцій на Дністрі, вийшли на акцію протесту по будівлю Кабінету Міністрів України.

За словами учасників акції протесту, будівництво каскаду з шести ГЕС в Дністровському каньйоні провокують екологічну катастрофу в регіоні і знищить унікальну природу Дністра, пише Gazeta.ua.

"Це абсурд будувати на великих річках руслових електростанції, які перекривають русло річки Дністер і перетворюють 200 кілометрів Дністра в каскад стоячої води. Це просто вбиває річку. Ніхто не перекриває в Європі зараз Рейн, Дунай або Ельбу. Навпаки, в деяких країнах, наприклад, в США, електростанції, побудовані на великих річках, зараз демонструються", - заявив Тарас Шамайда, співкоординатор руху "Простір свободи".

Відео дня

Учасники акції передали урядові тисячі підписів громадян проти планів "Укргідроенерго". "У нас дві основні вимоги. Перше - це щоб уряд прийняв рішення про відмову від будівництва шести гідроелектростанцій на Дністрі, в Дністровському каньйоні. І заборонив будь-які дії, витрачання будь-яких коштів, пов'язані з цим будівництвом, у тому числі й на техніко-економічне обґрунтування або отримання кредитів. Друге - внести зміни в програму розвитку гідроенергетики до 2026 року, а саме виключити з цієї програми всі згадки про ці ГЕС на Дністрі", - заявили учасники акції.

Нагадаємо, 16 жовтня Національна комісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) переглянула інвестпрограму Укргідроенерго в бік збільшення.

Зокрема, в обгрунтуванні підвищення тарифу компанії вказувала і будівництво нових ГЕС на Дністрі. Раніше експерти заявляли, що русло і береги Дністра, розміщені вище запланованих ГЕС, входять в межі чотирьох національних природних парків - Галицький, Дністровський каньйон, Хотинський та Подільські Товтри. Відповідно до Закону "Про природно-заповідний фонд" (ст. 7 і 21), будівництво об'єктів гідроенергетики заборонено у всіх чотирьох функціональних зонах національних природних парків.

У ЗМІ відзначають, що "Укргідроенерго" є самим рентабельним видом генерації електроенергії. Зокрема, тариф ГЕС забезпечує рентабельність "Укргідроенерго" на рівні до 50%. Зате фактичні обсяги інвестицій стабільно не дотягують до планових. Зокрема, в 2015 р компанія профінансувала лише 85% від запланованих вкладень, в 2016-му - 78%, а в минулому році - лише 60%.