REUTERS

Сьогодні, 3 липня, Україна разом з усім світом відзначає день відмови від поліетиленових пакетів.

Читайте такожУ Львові запрацювала перша сортувальня відходів: що можна здавати

Організатори міжнародного дня відмови від поліетиленових пакетів вважають, що це унікальна можливість рознести звістку про те, що світ може обійтися і без цих виробів. Цього року акція проходить в 10-те. Відзначають цей день і в Україні. Ще минулого місяця Міністерстві екології та природних ресурсів закликало жителів країни на один день відмовитися від пластикових пакетів. Однак це лише верхівка айсберга. Боротьба з пластиковим забрудненням ведеться по всьому світу щодня, і часом досить жорсткими методами.

Відео дня

Якщо пластикові вироби можна повторно переробити, то тонкий поліетиленовий пакет - не можна. І в цілому, в Україні зараз просто немає потужностей для переробки пластику. Щомісяця в країну імпортується 10 тисяч тонн сировини для пластикових виробів. Практично зараз ми можемо переробити після використання лише 10% цієї маси. Все інше буде століттями валятися на неофіційних звалищах в лісосмугах, на берегах водойм і у воді. Великі види птахів сприймають яскраві частинки пластику за їжу і гинуть, заповнюючи їм шлунок. В екологічно здоровому середовищі ці птахи живуть 40-50 років. Сьогодні більше 30% з них гинуть, не доживши і до 10 років. Кожні п'ять хвилин в країні вмирає чайка, наковтавшись пластику.

В Україні 6 тисяч офіційних звалищ, але яких сьогодні накопичилося понад 12,5 млрд тонн відходів. Це Еверест сміття! Але додайте до нього ще 35 000 неофіційних звалищ. Вони займають приблизно 14 тисяч кв. км, це більше, ніж територія Закарпатської області. У нас всі заповідні території разом взяті складають всього близько 9% від території країни. А звалища понад 11%. І на кожного українця в 2018 році додалося по 8,5 тонн сміття.