Ілюстрація / REUTERS

Цього року в Арктиці сталася безпрецедентна кількість пожеж, а в США б'ють рекорди обсяги опадів.

Читайте такожЧерез 30 років клімат у Києві буде як зараз у столиці Австралії - дослідження

Як повідомляє Центр новин ООН, з початку червня європейська Служба моніторингу атмосфери проекту «Коперник» зареєструвала близько 100 інтенсивних і тривалих лісових пожеж в зоні Арктичного кола. За один місяць в атмосферу потрапило 50 мегатонн діоксиду вуглецю - це більше, ніж сукупні викиди за аналогічний період протягом попередніх восьми років. І ще для порівняння: Швеція виділяє стільки шкідливих викидів за рік. Про це повідомляють сьогодні з Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Відео дня

Лісові пожежі не рідкість у північній півкулі в період між травнем і жовтнем. Однак їх інтенсивність і тривалість цього року викликають у експертів стурбованість. Цього року на Алясці і в Сибіру пожежа місцями охоплює площу, яка в 100 тисяч разів перевищує розміри футбольного поля. Тільки на Алясці цього року зафіксовано 400 лісових пожеж, щодня там з'являється нова ділянка загоряння.

Температура повітря в деяких районах Сибіру на десять градусів перевищує середні показники за період з 1981 до 2010 року. Температура на Алясці побила всі рекорди, перевищивши 4 липня 32 градуси за Цельсієм. Спека сприяє появі нових осередків.

Особливо беззахисна перед зміною клімату природа Арктики. Частинки попелу потрапляють на сніговий або крижаний покрив, що призводить до поглинання сонячного світла. Це, своєю чергою, сприяє зростанню темпів потепління. Пожежі в Арктиці також призводять до танення вічної мерзлоти і виділення парникового газу метану.

Вчені також повідомляють, що північна півкуля нагрівається швидше, ніж планета в цілому.

У Сполучених Штатах б'ють рекорди обсяги опадів, що випали з квітня по червень. У штатах Міссісіпі, Міссурі та Іллінойс спостерігаються тривалі повені. У суботу, як очікується, узбережжя США досягне тропічний шторм Баррі, який несе з собою сильний вітер і проливні дощі. Він рухається вкрай повільно, а це, як кажуть вчені, означає, що опади будуть особливо великими. Таким чином, підвищується небезпека повеней, які потенційно можуть досягти рівня 1,8 метра.