Вид комарів, відомий як азійський тигр, є переносником небезпечних інфекційних захворювань / фото flickr.com/nightamazon

Усього за два роки вчені майже повністю знищили найнебезпечнішого комара в світі на двох островах у китайському місті Гуанчжоу.

Вид комарів, відомий як азійський тигр (Aedes albopictus), є переносником небезпечних інфекційних захворювань, у тому числі вірусу Зіка і лихоманки Денге, які вражають мільйони людей в усьому світі, пише Новое время з посиланням на Science Alert.

Тільки за останні чотири десятиліття цей кровопивця поширився зі свого початкового ореолу в Азії на інші континенти, крім Антарктиди. Зважаючи на обмеженість вакцин і ліків проти хвороб, які він переносить, вплив комара на здоров’я населення був непропорційним його крихітному розміру.

Відео дня

Читайте такожУ Дніпрі виявили небезпечне захворювання після укусу комара (відео)

Польове випробування інноваційної техніки боротьби з комарами показує, що це можна змінити. Комбінуючи два існуючих методи, вчені скоротили популяції азійських тигрових комарів до 94 відсотків на двох річкових островах в Китаї. У деяких випадках не було знайдено жодного життєздатного яйця протягом 13 тижнів.

Пітер Армбрустер, еколог з боротьби з комарами в Джорджтаунському університеті, сказав, що результати були «чудовими» і що вони демонструють «потенціал нового потужного інструменту в боротьбі з інфекційними захворюваннями, що передаються комарами».

Двосторонній підхід включає дозу радіації, яка стерилізує комарів, і бактеріальний штам роду Wolbachia, який запобігає розвитку яєць комарів. Разом, коли ці два методи застосовуються до вирощених в лабораторії комарів, вони, здається, працюють набагато ефективніше, ніж самі по собі.

Сучасні методи, засновані на радіації, працюють, коли стерильних самців випускають в навколишнє середовище, так що вони розмножуються із самками (які спаровуються лише один раз), зменшуючи загальний розмір популяції. Проблема в тому, що опромінення призводить до того, що самці стають менш конкурентоспроможними в сексуальному відношенні, а також з більшою ймовірністю вмирають.

Читайте такожУкраїна в небезпеці: головні загрози здоров'ю людства в 2019 році за версією ВООЗ

Інші методи, які використовують бактерії для зменшення потомства, менш шкідливі для окремого комара, але вони працюють, тільки якщо заражений самець, вирощений в лабораторії, а не дика самка.

Під час нового експерименту самок комарів стерилізували слабким випромінюванням, а самців заразили бактерією Wolbachia. Комах випустили на свободу під час пікових періодів розмноження в 2016 та 2017 років роках неподалік від міста Гуанчжоу.

Автори стверджують, що ті деякі комарі, які залишилися на острові, мігрували з-за меж району досліджень. І хоча це говорить про те, що регіон не буде довгий час вільний від комарів, якщо ця методика може бути реалізована в ширшому масштабі, це може створити місце, вільне від азійських тигрових комарів і смертельних хвороб, які вони переносять.