Сибір гине у вогні / фото twitter.com/shadowerufu

Всесвітній фонд дикої природи (WWF) назвав тривожну тенденцію потужних лісових пожеж в Росії. За даними організації, щороку в країні вогнем знищується близько 10 млн га зелених територій, і в найближчій перспективі РФ може залишитися без промислового лісу.

"Звичайно, на площі, де пройшов вогонь, гине десь лише третина дерев — велика частина виживає. Наприклад, в Примор'ї найбільш стійка до вогню порода — дуб, і часто дубняки переживають багаторазові пожежі, але їх деревина вже не годиться для лісозаготівлі. І так з усіма породами: після пожежі дерево стає некондиційним. І якщо пожежі в країні продовжаться в тих же обсягах, що і останні роки, через 10 років ми ризикуємо повністю втратити весь промисловий ліс", — заявив газеті «Известия» експерт лісової програми Всесвітнього фонду дикої природи (WWF) Костянтин Кобяков.

У цьому році в Росії палахкотить Сибір і Далекий Схід. За даними Greenpeace, площа, пройдена лісовими пожежами в цьому сезоні, вже перевищила 12 млн га — це більше площі Португалії чи Словаччини і Хорватії разом узятих. Найбільш потужні лісові пожежі наразі вирують в Іркутській області, Красноярському краю і Якутії. Загальна площа природних пожеж у цих регіонах сягає 3 млн гектарів, йдеться на сайті Авіалісоохорони.

При цьому гасять менш як 10% площ лісових пожеж. Інші загоряння припадають на так звані зони контролю, в яких регіонам дозволено не гасити пожежі, якщо витрати на це перевищують прогнозований збиток, а полум'я не загрожує населеним пунктам і об'єктам інфраструктури.

Така норма була запроваджена у 2015 році. Тоді ж на федеральному рівні були встановлені території, на яких можна не гасити пожежі. Це, зокрема, приблизно третина Іркутської області і велика частина Красноярського краю.

Читайте такожУ Росії горить 3 мільйони гектарів лісу: можлива екологічна катастрофа

У зв'язку з пожежами цього літа депутати Держдуми вже виступили за перегляд чинного порядку пожежогасіння в країні, вказуючи, що треба вести мову не тільки про економічний і природний збиток, а ще враховувати шкоду, яка завдається людям. З цією позицією згодні в МНС.

Глава Мінприроди вже дав доручення переглянути відповідний регламент пожежогасіння.