У Сумах компанія Gualapack Ukraine, що спеціалізується на виготовленні пакувальних матеріалів для дитячого харчування, відкрила міні-завод з очищення промислових викидів, вартість будівництва якого склала майже 115 мільйонів гривень.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Сумської міської ради, участь у відкритті надсучасної системи очищення промислових викидів взяли Сумський міський голова Олександр Лисенко, представники обласної влади області, підприємці, екологи.

Згідно із повідомленням, принцип роботи системи полягає в очищенні повітря, що утворюється після виробничого процесу та містить у собі пари розчинника, шляхом насичення ними активованого вугілля, відновлення, дистиляції та повернення назад до технологічного процесу.

Відео дня

За словами голови Наглядової ради групи компаній «Технологія» Володимира Зайця, управління системою очищення здійснює одна людина за допомогою комп’ютера та спеціального обладнання, а така форма роботи дозволяє повністю автоматизувати роботу всього підприємства. Також під час будівництва були враховані всі вимоги українських та європейських стандартів.

«Цей проект для нас розробили італійські проектанти, а втілювали його місцеві будівельні компанії та підрядні організації. Наразі на підприємстві – замкнений цикл очищення повітря після виробничого процесу, а шкідливі речовини йдуть не в атмосферу, а в роботу. Завдяки цьому міні-заводу ми маємо зменшення на 99% шкідливих викидів у повітря, підвищення енергоефективності та удосконалення технології виробництва», – розповів Заєць.

Керівники компанії та запрошені оглянули принцип роботи системи та обговорили подальшу співпрацю.

«Міська влада тривалий час співпрацює з АТ «Технологія», і ми задоволені, що така співпраця приносить позитивні результати задля розвитку та розбудови міста. Сьогодні на підприємстві презентували нове виробництво з очищення промислових викидів. Важливо, щоб великі підприємства дбали не лише про розвиток бізнесу, прибуток, а й про екологію. Саме такі проекти та ініціативи ми підтримуємо першочергово, адже це безпосередньо стосується здоров’я містян», – зазначив Олександр Лисенко.

Він також наголосив на тому, що, в разі розширення підприємства, наповнюватиметься й міський бюджет від сплати податку на землю.

За інформацією Зайця, проект реалізували за підтримки Європейського Банку Реконструкції та Розвитку, а загальна вартість будівництва міні-заводу з очищення промислових викидів склала майже 115 млн грн, із них 3,7 млн євро – кредит ЄБРР.

Оскільки цей проект спрямований на підвищення ефективності використання ресурсів та запобігання кліматичним змінам, його реалізація впродовж 15-ти місяців після успішного запуску та проведення аудиту на відповідність міжнародним стандартам передбачає отримання гранту від Європейського Союзу. Сума заохочувального гранту становить 450 тис. доларів США та фінансується з коштів Глобального екологічного фонду.

Довідка УНІАН. Gualapack Ukraine (ТОВ «Гуалапак Україна») – українська компанія, що виготовляє упаковку для дитячого харчування, харчової промисловості, кормів для тварин, обладнання для упаковки дитячого харчування і гнучких пакувальних матеріалів. Її засновниками у 2014 році виступили компанія Guala Рack S.p.A. (Італія) та спільне українсько-польське підприємство АТ «Технологія».

Підприємство працює над впровадженням екологічних та енергоефективних рішень, зокрема на створенні упаковки, що на 80% складається із сировини біологічного походження, використання енергоефективних рішень в освітленні, рекуперації тепла й енергії в технологічному процесі.

ТОВ «Гуалапак Україна» є частиною групи компаній GualaPackGroup, що налічує 15 заводів (Італія, Китай, Японія, Україна, Румунія, США, Коста-Ріка, Мексика, Бразилія, Чилі).