Спалювання листя призводить до забруднення атмосфери, води і грунту / Фото УНІАН

Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища закликає населення не спалювати листя, що призводить до забруднення повітря, води і ґрунту, йдеться в повідомленні міністерства.

«Традиційно восени люди згрібають опале листя і спалюють його, не замислюючись над тим, якої шкоди це завдає здоров'ю і навколишньому середовищу. Міністерство енергетики та захисту закликає громадян не палити листя, оскільки це призводить до забруднення повітря, води і ґрунту», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожНевидимий Київ: у мережі діляться фотографіями туману в столиці

Відео дня

Відзначається, що лікарі також попереджають про ризики для здоров'я, адже при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. З димом у повітря виходять діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин. Тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує надходження кисню до тканин організму. Наприклад, одна тонна тліючого листя прирівнюється до тридцяти кілограмів чадного газу. Це дуже отруйний газ, оскільки надзвичайно легко зв'язується гемоглобіном крові, блокуючи доставку кисню до тканин організму. Серце починає працювати з високим навантаженням, а це - збільшує шанс на загострення захворювань серця.

«Спалювання листя призводить ще й до забруднення атмосфери, води і ґрунту. Небезпека полягає і в тому, що це може перерости в неконтрольоване горіння. Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища попереджає: такі дії призводять також до зникнення деяких видів тварин і загибелі комах», - йдетьсмя в повідомленні.

Відзначається, що спалювати листя забороняється низкою законів, а Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає за це покарання у вигляді штрафу. Розмір штрафу за таке правопорушення коливається від 340 до 1360 гривень для громадян та від 850 до 1700 гривень - для посадових осіб.

«Якщо ви стали свідком спалювання листя, спробуйте спочатку поговорити з правопорушником і переконати його не робити цього. Якщо розмови не подіють, то викликайте правоохоронців і пожежників», - наголошується в повідомленні.

Мінекоенерго рекомендує компостувати листя - для цього не потрібно особливих знань або зусиль. Треба спеціальний резервуар або просто яма, куди можна помістити листя, а потім помірно його зволожувати. Навесні цим добривом можна удобрити ґрунт. Наприклад, в Києві спробували вирішити проблему зі спалюванням листя, безкоштовного приймаючи його на території сміттєвого полігону.

Як повідомляв УНІАН, раніше деякі інтернет-ресурси повідомили про погіршення ситуації із забрудненням повітря у Києві.

Вранці 21 жовтня прес-служба КМДА повідомила, що в Голосіївському районі столиці погіршився стан повітря через пожежі на торфовищах в Обухівському районі Київської області. Також в міськдержадміністрації заявили, що концентрація шкідливих речовин у повітрі перевищена лише біля завантажених автодоріг.

Директор Центральної геофізичної обсерваторії Олександр Косовець у коментарі УНІАН заявив, що в Києві в повітрі не виявлено серйозних забруднень.

У Міністерстві енергетики та захисту навколишнього середовища також заявили, що перевищення концентрації забруднюючих речовин у повітрі немає, всі показники в межах норми.