Ліквідація лісової пожежі у зоні відчуження продовжується / dsns.gov.ua

У Чорнобильській зоні горить 100 гектарів лісу і трав’яного настілу.

Читайте такожПожежі ні до чого: в ДСНС пояснили, чому безлюдні вулиці Києва накрив смог (відео)

Про це повідомив тимчасовий виконувач обов'язків голови Державної екологічної інспекції Єгор Фірсов у Facebook.

"Вогнеборці продовжують боротися з пожежею, яка виникла у Чорнобильській зоні. Ситуація складна. Вогонь поширився на Чорнобильську зону 20 гектарів, але загалом палає більше 100 гектарів. Як це зараз часто буває, спочатку хтось підпалив траву, а потім вогонь перекинувся і на дерева", - написав Фірсов.

Також він повідомив, що в епіцентрі пожежі радіація вище норми. Зокрема, показники приладу становлять 2,3 при нормі 0,14. Він уточнив, що така ситуація тільки в осередку пожежі.

Фірсов виступає за посилення покарання за підпали у лісах.

"На жаль, руки в нас зазвичай доходять до реформ лише тоді, коли трапляється біда. Проблема підпалів трави несвідомими громадянами навесні та восени в нас давно вже стоїть дуже гостро. Втім, штраф за таке порушення досі складає лише 175 грн. І щороку ми бачимо одну й ту саму картину - в усіх регіонах палають поля, очерет, ліси", - зазначив чиновник.

Він додав, що це варварство необхідно нарешті вже припиняти.

"На першому ж засіданні парламенту депутати мають суттєво підняти штрафи за підпал трави. За відсутність маски зараз вас можуть покарати на 17 тис. грн, а за підпал, який може забрати чиєсь життя (як вже недавно відбулося на Житомирщині), штраф мізерний", - зауважив Фірсов.

Він переконаний, що штрафи за підпали мають бути збільшені у 50-100 разів.

"Відповідні законопроекти є. Сподіваюся, вони будуть проголосовані. Інакше масштабні пожежі будуть і надалі відбуватися кожної осені та весни", - додав він.

Як повідомляє прес-служба Державної служби України з надзвичайних ситуацій, станом на 13:30 у зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення триває гасіння двох осередків.

Так, гасіння відбувається між селами Володимирівка та Жовтневе Котовського лісництва на площі близько 20 га.

До гасіння залучено 124 осіб та 28 одиниць техніки, в тому числі два літаки АН – 32П та вертоліт МІ - 8. Авіацією ДСНС здійснено 17 скидів води обсягом 64 тонни.

Також гасіння відбувається поблизу с. Рагівка Котовського лісництва (41 квартал) на площі близько 5 га. До гасіння залучено 14 осіб та 4 одиниць техніки.

Як повідомляв УНІАН, , 4 квітня о 13:22 до ДСНС надійшла інформація, що в зоні відчуження поблизу с. Володимирівка Котовського лісництва виникла верхова лісова пожежа на площі 20 га.