фото УНІАН

Як зазначає прес-служба міністерства, відповідна інформація повинна бути розміщена на офіційних веб-сайтах ПЗФ задля посилення громадського контролю за проведенням санітарно-оздоровчих заходів на територіях заповідників та національних природних парків, підпорядкованих Мінприроди.

"У підпорядкування нашого міністерства менше 10% лісів від загального лісового фонду України. Для боротьби із лісовою корупцією ми ввели тимчасові обмеження на проведення санітарних рубок та ініціювали підготовку нових Санітарних правил лісу. Саме їх нормативні приписи зобов’язують інформувати громадськість про прозорість прийняття рішень щодо проведення відповідних санітарно-оздоровчих заходів у лісах", - пояснив міністр екології Остап Семерак.

Читайте такожДержлісагентство планує заборонити суцільні санітарні рубки лісу

Відео дня

Водночас він зазначив, що Мінприроди продовжує чекати від Держлісагентства виконання зобов'язань щодо ухвалення нових Санітарних правил лісу та винесення підготовленого документа на розгляд Уряду.

"Зволікання з ухваленням Санітарних правил грає проти природи і збереження національних багатств. Ми продовжуємо чекати від Держлісагенства нових чітких правил щодо проведення рубок, а також готовності долучитися на практиці до розширення заповідних територій. У Міністерстві аграрної політики, якому підпорядковується Держлісагентство, всіляко запевняють у підтримці протидії лісовому браконьєрству. Поки що ми чекаємо від них на реальні кроки, а паралельно намагаємося навести порядок на заповідних територіях, підпорядкованих міністерству. Звісно, за кілька місяців складно змінити ментальність "заробітчан" на деревині та зламати схеми, яка впроваджувалася не одне десятиліття. Ми повинні жорстко регламентувати суцільну санітарну рубку й зловживання на її підгрунті", - резюмував міністр.

Читайте такожМоскаль з'ясував, що державні лісгоспи відправляли на експорт ліс по фіктивних документах

У міністерстві нагадують, що у нових Санітарних правилах удосконалено механізм призначення та здійснення санітарно-оздоровчих заходів у лісах, передбачено обмеження, а на окремих ділянках лісу природно-заповідного фонду і навколо місць гніздування рідкісних хижих птахів – повну заборону проведення санітарних рубок, запроваджено більш жорсткі критерії щодо принципів лісогосподарювання, які відповідають вимогам Всеєвропейської стратегії збереження біологічного та ландшафтного різноманіття.

Як повідомлвяв УНІАН, у травні 2016 року міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак підписав наказ про заборону санітарних вирубок у межах заповідників та національних природних парків.