Половина з числа тих, хто не має достатньо чистої питної води, живе у країнах Африки \ ЮНІСЕФ

Близько 2,1 млрд жителів планети не мають постійного доступу до чистої питної води.

Читайте такожМіжнародний день Дніпра: екологи заявляють про катастрофічне обміління річки

Про це йдеться у щорічній доповіді ЮНЕСКО про освоєння водних ресурсів у світі (World Water Development Report), передає радіо Свобода. При цьому, як зазначають укладачі звіту, 4,3 млрд людей не мають безпечних санітарних умов.

Відео дня

Половина з числа тих, хто не має достатньо чистої питної води, живе у країнах Африки.

У доповіді йдеться, що найбільш обмежені у доступі до питної води дискриміновані за тією чи іншою ознакою соціальні групи.

Автори звіту також звертають увагу на нерівномірний розподіл води між бідними та багатими мешканцями Землі. У містах більш заможні сім’ї, що мешкають в будинках з водозабезпеченням і платять за літр води у 10-20 разів менше, ніж бідне населення нетрів, що змушене купувати питну воду.

«Доступ до безпечних санітарних послуг залишається проблемою у багатьох країнах, особливо в сільській місцевості. Незважаючи на те, що ситуація особливо гостра для більшості населення Східної Європи, Кавказу та Центральної Азії, багато громадян у Західній та Центральній Європі і Північній Америці також страждають від відсутності або нерівномірного доступу до води та послуг санітарії. Часто це пов’язано з соціокультурними особливостями, соціально-економічними факторами та географічним контекстом», – мовиться у звіті.

«У все більш глобалізованому світі вплив рішень, пов’язаних з водою, виходить за межі національних кордонів і впливає на всіх. Екстремальні події, деградація навколишнього середовища, приріст населення, швидка урбанізація, нестійкі та нерівні структури споживання, конфлікти та соціальні заворушення, а також безпрецедентні міграційні потоки є одними з найвпливовіших факторів, з якими стикається людство», – зазначають автори звіту.

За прогнозами експертів, в майбутньому ситуація з водозабезпеченням погіршиться. Це негативно вплине на світову економіку. Очікується, що до 2050 року 45% світового ВВП та 40% світового виробництва зернових опиниться під загрозою через шкоду, завдану людиною навколишньому середовищу, та брак водних ресурсів.