рыба / sergeydolya.livejournal.com

Про це повідомила прес-служба Держрибагентства з посиланням на главу відомства Ярему Коваліва.

«Держрибагентство ініціює посилення кримінальної відповідальності для рибалок, які здійснюють лов риби електроловом - знаряддям лову, продаж і використання якого заборонене в Україні. За перебування на водоймі або в прибережній захисній смузі з забороненими знаряддями лову пропонується запровадити кримінальну відповідальність у вигляді обмеження волі на строк від трьох до п'яти років або позбавлення волі на строк до трьох років», - йдеться в повідомленні.

Читайте такожНа Черкащині у Дніпрі через спеку масово гине риба

Відео дня

Згідно з повідомленням, відповідний законопроект Держрибагентства чекає розгляду у парламенті.

За словами Коваліва, раніше це порушення регулювалося одночасно Адміністративним і Кримінальним кодексами.

«Відповідно, коли справа попадала до суду, то у порушників була можливість домовитися зі «слугами Феміди» - у переважній більшості випадків вони отримували м'який варіант покарання не за Кримінальним, а за Адміністративним кодексом - штраф у розмірі 340-680 грн», - цитує Коваліва прес-служба.

Відомство пропонує, щоб покарання за такий вид браконьєрства визначалося виключно за Кримінальним кодексом. Чиновник зазначив, що штраф - це недостатнє покарання, оскільки лов риби на електровудку є найжорстокішим видом браконьєрства – він не лише вбиває рибу, а й знищує всю екосистему водойми. Практика виключно кримінальної відповідальності за таке правопорушення досить поширена в світі.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держрибагентства, вилов риби у водоймах України в січні-червні 2015 року становив 19,2 тис. тонн, що на 30,2% більше, ніж за аналогічний період 2014 року.

Довідка УНІАН. Згідно з Кримінальним кодексом, незаконний вилов риби із застосуванням електричного струму карається штрафом від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією знарядь промислу та всього добутого.

Незважаючи на це, браконьєри сьогодні активно використовують електровудки, чим завдають колосальної шкоди рибним ресурсам та екосистемі водойм України. Механізм дії цього пристосування залежить від розряду поданого струму і схеми електровудки. Якщо імпульс струму не дуже сильний, риба шокується і спливає на поверхню води. При потужному струмі риба гине. Навіть якщо рибі вдалося вижити, вона втрачає здатність до нересту. Крім того, електровудки знищують планктон, ікру, личинки та інші водні організми.