Нелегально видобутий бурштин / фото: СБУ в Житомирській області

Депутати Житомирської обласної ради погодили утворення двох комунальних підприємств, які, серед іншого, займатимуться й питаннями видобутку бурштину. Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні за це проголосувала більшість депутатів на черговій сесії облради.

Читайте такожПоліція розповіла про конфлікт на Рівненщині за участю понад 200 "бурштинових старателів" (фото)Сесія підтримала створення двох своїх комунальних підприємств – «Надра Житомирщини» та «Еко-сервіс». Ці підприємства, серед іншого, займатимуться видобутком бурштину.

Сесія затвердила статути цих підприємств та сформувала їх статутні капітали.

Відео дня

Як повідомили кореспонденту УНІАН у прес-службі Житомирської обласної ради, підприємство «Надра Житомирщини» буде власністю обласної ради та надаватиме можливість використовувати місцеві природні ресурси, і, зокрема бурштин та пісок.

«Ці два комунальних підприємства дозволять нарешті легалізувати видобуток бурштину у регіоні, створити нові робочі місця та забезпечити додаткові надходження до місцевих бюджетів», - зазначали депутати під час обговорення цього питання на сесії обласної ради.

Вони також наголошували, що у піску в області є нагальна потреба, адже у регіоні тривають будівельні і ремонтні роботи автомобільних доріг. На сьогодні запаси піску в області складають понад 200 млн куб. м за річної потреби в 1 млн куб. м.

Комунальне підприємство «Еко-сервіс», окрім питань видобутку бурштину та утилізації відходів, також буде займатися утилізацією пульпи та твердих відходів від каменеобробки. Основним напрямом роботи цього спеціалізованого підприємства буде, серед іншого, збирання, купівля, приймання, зберігання та видалення відходів, їх утилізація. Підприємство буде також розміщувати відходи на спеціальних полігонах, а також надаватиме інші послуги у цій сфері. Так, на сесії депутати висловили сподівання, що держава вкладе частку коштів у створення цього підприємства у рамках спеціальних програм поліпшення екологічної ситуації. Так, зокрема, на думку депутатів, будівництво на Житомирщині полігону та подальша переробка відходів каменеобробки можуть бути профінансовані з державного бюджету.

Нагадаємо, на Житомирщині та у ряді областей України останнім часом загострилася ситуація із нелегальним видобутком бурштину.

Довідка УНІАН. За даними прес-служби Житомирської обласної ради, наразі на Житомирщині налічується 1 тис. 100 каменеобробних підприємств, і за попередніми підрахунками, на території області накопичується понад 60 тис. куб. м. техногенних твердих відходів від переробки природнього каменю, і більше 50 тис. куб. м. пульпи.