Пожежі в Сибірі - науковці розповіли про вплив росіян на забруднення планети REUTERS

Одне з найбільших досліджень клімату Норильська (Сибір, Росія) показало, що забруднення повітря місцевими шахтами й плавильними заводами щонайменше частково є причиною появи так званого «арктичного затемнення» – коли блокується надходження сонячного світла.

Спостереження науковців цитує Science alert.

Читайте також"Калюжа": одне з найважливіших водосховищ Криму майже спорожніло, в мережі показали фото

Відео дня

Арктичне затемнення схоже на «глобальне», проте має регіональний  ефект: дрібні частинки – від забруднення повітря, виверження вулканів й пилу – збираються в атмосфері, де вони частково поглинають або розсіюють сонячну енергію, порушуючи доступ світла, випаровування і гідрологію планети.

У російському регіоні констатували забруднення хімічними речовинами та масову вирубку хвойних лісів, які лиш ускладнили екологічну ситуацію.

Науковці скаржаться, що отримали доступ до даних Норильська тільки зараз, оскільки всі попередні роки влада просто не проводила потрібний моніторинг. На сьогодні це північне місто РФ є одним з найбільш забруднених у світі.

Забруднення сягає таких масштабів, що впливає й на весь глобальний кисневий цикл.

«Це дослідження є особливо своєчасним з огляду на безпрецедентний викид заводом в Норильську понад 20 тисяч тонн дизпалива у 2020 році… Екологічна катастрофа, яка підкреслює загрозу промислового сектора Норильська в умовах швидкого потепління в Арктиці», – зазначають автори дослідження.

Інші новини, які можуть вас зацікавити