Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроект про обмеження обігу пластикових пакетів на території України, яким пропонується запровадити механізми стимулювання розвитку виробництва біорозчинних пластикових пакетів, а також ввести відповідальність за порушення вимог у сфері поширення пакетів.

Як передає кореспондент УНІАН, за ухвалення відповідного законопроекту №2051-1 проголосували 297 депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Як сказано в пояснювальній записці до законопроекту, він передбачає заборону поширення пластикових пакетів в об'єктах роздрібної торгівлі та об'єктах ресторанного господарства завтовшки до 50 мкм з 1 січня 2022 року.

Відео дня

Читайте такожПоминальні дні: українцям радять не купувати штучні квіти на могили

Як за пакети будуть карати

З 1 січня 2022 за поширення ненормативних пластикових пакетів можна буде отримати штраф 1700-3400 грн за перше порушення і 3400-8500 за повторне.

Суб'єктів господарювання, які поширюють пластикові пакети, за введення в оману споживача шляхом пропозиції оксорозчинного (оксобіорозчинного) пакета під виглядом біорозчинних пакетів або іншим чином, будуть штрафувати на суму в розмірі від ста до двохсот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-4250 грн ), а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке вже було накладено штраф, - у розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Працівників суб'єктів господарювання за схиляння споживачів до купівлі пластикових пакетів штрафуватимуть на суму в розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а за повторне протягом трьох років вчинення такого самого порушення, за яке вже було накладено штраф, - у розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

«Одночасно з накладенням штрафу центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері державного контролю за дотриманням законодавства про захист прав споживачів, ухвалює рішення про конфіскацію пластикових пакетів, які не відповідають вимогам законодавства. Утилізація конфіскованих пластикових пакетів проводиться за рахунок суб'єкта поширення», - сказано в законопроекті.

Які пластикові пакети забороняється використовувати:

  • надлегкі пластикові пакети;
  • легкі пластикові пакети товщиною до 50 мкм;
  • оксорозкладні пластикові пакети

Читайте такожПринеси сміття - отримай каву: кафе у Дніпрі роздає безкоштовні напої за пластикові пляшки (відео)

При цьому обмеження не поширюються на біорозкладні пластикові пакети і надлегкі пластикові пакети завширшки до 225 мм (без бокових складок), завглбшки до 345 мм (з урахуванням бічних складок), завдовжки до 450 мм (з урахуванням ручок), призначені для упаковки і (або) транспортування свіжої риби і м'яса і продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які поширюються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Також передбачається заборона з 1 січня 2022 року поширення оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів в об'єктах роздрібної торгівлі та об'єктах ресторанного господарства, заборона схиляння споживачів до придбання пластикових пакетів, стимулювання виробництва біорозкладаних пластикових пакетів і встановлення відповідальності за порушення положень закону.

Крім того, передбачається обов'язкове маркування біорозкладаних пластикових пакетів відповідно до національних стандартів.