REUTERS

Президент США Дональд Трамп підписав розпорядження про скасування ключових елементів плану по боротьбі з глобальним потеплінням, розробленого адміністрацією Барака Обами, пише Російська служба Бі-Бі-Сі.

Указ Трампа про енергетичну незалежність скасовує природоохоронні ініціативи, включаючи обмеження на викиди парникових газів на вугільних електростанціях.

Читайте такожКонцентрація вуглекислого газу в атмосфері Землі досягла критичної позначки

Відео дня

Перегляду підлягають також обмежувальні заходи для вугільної, газової і нафтової промисловості.

За словами Трампа, новий указ являє собою "кінець війни з вугіллям", сприятиме створенню мільйонів робочих місць в енергетичному секторі та стимулюватиме економіку. "Все, що нам потрібно, - повернути наші робочі місця, наші мрії і знову зробити Америку багатою", - заявив Трамп під час церемонії в штаб-квартирі Агентства з охорони навколишнього середовища.

Представники гірничодобувних компаній привітали рішення Трампа. А захисники навколишнього середовища попереджають, що нові заходи будуть мати серйозні наслідки як для США, так і для всього світу.

При цьому указ формально не скасовує міжнародні зобов'язання США в рамках Паризької угоди по клімату, прийнятої в грудні 2015 року.

"План чистої енергії" був покликаний скоротити викиди парникових газів на електростанціях, що працюють на вугіллі, щоб виконати зобов'язання, прийняті в Парижі.

Цей план був непопулярний в Штатах, де при владі перебувають республіканці, і його постійно оскаржували в суді, особливо представники бізнесу, пов'язаного з використанням нафти, вугілля і газу як палива.

Минулого року Верховний суд тимчасово призупинив його дію, поки йшов судовий розгляд.

REUTERS

Адміністрація Трампа стверджує, що скасування цього плану призведе до створення нових робочих місць і знизить залежність Америки від імпортного палива.

У Білому домі кажуть, що президент має намір "рухатися вперед в області збільшення виробництва енергії в США".

"Попередня адміністрація знецінила робочих своєю політикою. Ми можемо зберегти навколишнє середовище і при цьому забезпечити людей роботою", - стверджують в команді Трампа.

Президент також має намір на третину скоротити фінансування Агентства з охорони навколишнього середовища, головою якого він нещодавно призначив Скотта Прюітта, який з недовірою ставиться до теорії глобального потепління.

Читайте такожФранція і ООН закликали Трампа дотримуватися Паризьку угоду по клімату

В ході передвиборної кампанії Трамп стверджував, що ця угода укладена на невигідних для США умовах.

Паризька угода передбачає відмову урядів від використання викопного палива і зниження викидів двоокису вуглецю з метою стримування глобального потепління.

У минулому Трамп стверджував, що кліматичні зміни - "це справа рук і вигадка китайців". Однак наприкінці минулого року він визнав, що "є певний зв'язок" між людською діяльністю та кліматичними змінами.

В даний час неясно, яка саме позиція США щодо Паризької угодою. Але що б не вибрали США - Євросоюз, Індія і Китай стверджують, що будуть виконувати взяті на себе в Парижі зобов'язання.

Президентському указу будуть протистояти захисники навколишнього середовища, які вже пообіцяли оскаржити його в суді.

"Ці дії є нападом на американські цінності й ставлять загрозу здоров'я, безпеку та процвітання кожного американця", - заявив мільярдер і активіст природоохоронного руху Тому Стейер.

Інша група з охорони навколишнього середовища, Earthjustice, стверджує, що кине виклик новому указу як в суді, так і в позасудовому порядку.

"Цей указ ігнорує закон і наукові факти", - вважає президент Earthjustice Тріп ван Ноппен.