В Держекоінспекції планується проведення територіальної реформи

Реформу Державної екологічної інспекції, а саме створення нової територіальної мережі відомства, проведення кадрових змін і збільшення розмірів штрафів, буде завершено до кінця року.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби уряду, з посиланням на голову Держекоінспекції Андрія Мальованого.

«Головне завдання до кінця року – провести комплексне реформування Держекоінспекції: потрібні кадрові, структурні та законодавчі зміни», - цитує прес-служба Мальованого.

Читайте такожВ Україні за перше півріччя вдвічі менше незаконно вирубали ліс - Держлісагентство

Відзначається, що в рамках трансформації Держекоінспекції вже створено управління, яке відповідатиме за комплексні перевірки найбільших підприємств-забруднювачів в Україні. Також в Кривому Розі буде працювати відділ промислового забруднення.

«Вже створено Управління промислового нагляду, що буде контролювати найбільші підприємства-забруднювачі та безпосередньо з центру координувати комплексні перевірки. В цьому управлінні буде відділ промислового забруднення, який працюватиме в Кривому Розі, адже саме там розташована найбільша кількість стаціонарних джерел викидів в атмосферне повітря на території України – близько 20%», - цитує прес-служба Мальованого.

Він зазначив, що до кінця року в Держекоінспекції планується також проведення територіальної реформи, метою якої є об'єднання деяких областей і створення нової територіальної мережі інспекції.

Повідомляється, що реформування Держекоінспекції триває і на законодавчому рівні, зокрема, очікується ухвалення законопроекту №3091 «Про державний екологічний контроль». Також очікується внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо збільшення штрафів.

Реформа Державної екологічної інспекції: що відомо на тепер

  • Раніше Мальований заявив, що в Україні буде створено електронний кабінет екологічного інспектора, де зберігатимуться у відкритому доступі дані про плани та результати перевірок на підприємствах-забруднювачах. А інформація про стан лісів, надр і водних ресурсів буде збиратися за допомогою аерокосмічної зйомки.
  • Також Мальований виступає за збільшення штрафів за недопуск інспекторів до перевірки підприємства-забруднювача в десятки разів з поточних 750 грн.