Ілюстрація / REUTERS

Канадські науковці з університету Торонто з'ясували, що на території сучасної Угорщини 10 мільйонів років тому жив ведмідь, який нагадує сучасних великих панд (Ailuropoda melanoleuca), повідомляє New Scientist.

Стародавній ведмідь дотримувався такої ж дієти, як і сучасні панди. Ця знахідка разом із знайденими рештками подібної тварини на території Іспанії дозволяє говорити про те, що великі панди спочатку жили на території Європи, звідки перебралися в Китай.

Читайте такожУ Китаї народилося перше у світі дитинча дикої панди і панди, яка живе в неволі (фото)

Відео дня

Нинішню знахідку зробив палеоантрополог Девід Биган (David Begun) з Університету Торонто на території одного з найдавніших гірських поселень неподалік від міста Рудабаня (Угорщина). Раніше там вже був знайдений RudapitecusHungaricus, можливий предок африканських мавп і людей.

Згідно аналізу, знайдені палеоантропологом зуби належали тварині, що жила близько 10 мільйонів років тому. На підставі форми зубів науковці припустили, що вони належали тварині, схожій на сучасну панду. Команда порівняла структуру, форму, а також структуру зносу зубів з зубами інших ведмедів. З'ясувалося, що обидва види (і сучасний, і стародавній) споживали жорсткі рослинні продукти, що вимагають зрізання, а не подрібнення їжі під час жування.

Науковці назвали знайдений вид викопної панди Miomaci panonnicum і вважають, що її можна вважати скоріше двоюрідним братом сучасної великої панди. На знайдених зубах немає характерних слідів, що утворюються від вживання бамбука, які є в сучасних панд, і у їхніх предків, що знайдені на території Китаю і жили близько двох мільйонів років тому.

Найімовірніше, знайдені зуби належать предкам панд, частина з яких згодом і дійшла до Китаю, де і збереглася до наших днів. Швидше за все, свою роль зіграв клімат: у часи Miomaci panonnicum в Європі було спекотніше і більш волого. Коли клімат став змінюватися, панди попрямували на схід.

«У Європі відбулися зміни у фаунах, і види, пов'язані з густим теплим лісом, зникли. Китай міг бути єдиним сприятливим домом для виживання панд," - зазначили науковці.