Клімат у Європі стане холоднішим / фото facebook.com/MNS.GOV.UA

Європі загрожує загальне похолодання клімату через ланцюжок наслідків, які спричинить глобальне потепління. Про це йдеться в новому дослідженні вчених з Університету Нового Південного Уельсу (Сідней, Австралія), опублікованому в ScienceDaily.

Відзначається, що сьогодні теплий європейський клімат забезпечується в першу чергу за рахунок впливу теплої течії Гольфстрім в Атлантичному океані. Але ця течія може зникнути через глобальну зміну клімату.

Вчені пояснюють, що власне існування морських течій значною мірою викликано "тиском" з боку холодних і щільних мас солоної води поблизу Антарктиди. Однак інтенсивне танення льодовиків призводить до опріснення морської води: вона стає менш солоною і щільною. А вже це веде до ослаблення океанічних течій.

Відео дня

Таким чином, глобальні викиди вуглекислого газу в атмосферу для європейців можуть обернутися серйозним похолоданням через складний ланцюжок кліматичних зрушень і їх наслідків.

"Якщо глобальні викиди вуглецю триватимуть, то рух океанічних течій сповільниться більш ніж на 40% протягом наступних 30 років, що може призвести до колапсу", – заявив один з авторів дослідження Метью Інгленд.

Зміна клімату - останні новини

Через повномасштабне військове вторгнення Росії українці випали з глобального кліматичного порядку денного. Однак сама кліматична криза нікуди не поділася і турбує все більше людей в решті світі. 

Вчені NASA попереджають, що світу загрожує посилення погодних катаклізмів. Інтенсивність стихійних лих у всьому світі, від тривалих посух до сильних повеней, збільшилася за останні два десятиліття. І ця тенденція буде наростати.

В ООН попереджають, що на людство насувається водна криза, яка може вийти з-під контролю вже до середини століття. З дефіцитом води зіткнуться не тільки посушливі регіони планети, а й ті, які сьогодні мають її в надлишку.

Вас також можуть зацікавити новини: