Иллюстративная фотография / Фото УНИАН

Українські бізнес-асоціації, включаючи 17 галузевих об'єднань, серед яких Американська торгова палата, Європейська бізнес-асоціація, підписали меморандум про розширену відповідальность виробників за утилізацію тари, діючу в 28 країнах Євросоюзу.

Про це повідомила прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі з посиланням на результати круглого столу, ініційованого міністерством.

Читайте такожПлеєри Sony упакували в пляшки з водою

Відео дня

«Уряд вже скасував неефективну державну монополію в сфері поводження з відходами упаковки, лібералізувавши ринок і давши йому поштовх до розвитку. В результаті цього кроку обсяг переробленого вторинної сировини повинен збільшитися, а негативний вплив на навколишнє середовище - зменшитися. Наступним кроком має стати впровадження успішного європейського досвіду і закріплення його на законодавчому рівні», - наводить прес-служба слова заступника глави Мінекономрозвитку Максима Нефьодова.

Принцип розширеної відповідальності виробника застосовують 28 країн Європейського Союзу. Він покладає на виробника відповідальність за збирання, транспортування, переробку та утилізацію упаковки, таким чином стимулюючи виробника застосовувати екологічні види тари.

За словами Нефьодова, впровадження цього принципу і закріплення його на законодавчому рівні дозволить привести українську нормативну базу у сфері поводження з відходами у відповідність з Угодою про асоціацію між Україною та ЄС.

У той же час, співзасновник проекту реформи регуляторної системи України EasyBusiness Микола Гайдай підкреслив, що підписання меморандуму буде мати значний економічний ефект.

«Європейська модель поводження з відходами буде мати для України не лише екологічний, а й економічний ефект. Щорічно ми втрачаємо до мільйону тонн паперу і картону, 0,6 мільйона тонн скла і така ж кількість полімерів, які могли б перероблятися. Зате значний обсяг вторинної сировини імпортується», - сказав Гайдай.

Читайте такожБлизько тисячі тонн пластику плаває на поверхні Середземного моря - вчені

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів України на засіданні 18 березня скасував урядову постанову номер 915, яке регламентує створення державного підприємства "Укрекоресурси", що має монопольне право на утилізацію тари в країні.

За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, дане рішення дозволить лібералізувати ринок утилізації відходів та створити до 10 тис. нових робочих місць.