Хайнаньський гібон на межі вимирання / Фото mycdn.me

На острові Хайнань виявили пару особин одного з найрідкісніших у світі приматів, хайнаньського гібона. Знахідка дає надію, що цей близький до зникнення вид усе ж збережеться.

За останні півстоліття чисельність хайнаньських гібонів катастрофічно знизилася. Сьогодні вони мешкають лише в невеликій смужці лісу на китайському острові Хайнань, повідомляє ВВС.

В кінці 1950-х років на острові налічувалося близько двох тисяч особин цього примату, а вже до 1970-м рокам їх залишалося всього 10.

Відео дня

Дефорестация знищує природну середовище проживання хайнаньського гібона, але завдяки програмі консервації вид сподіваються врятувати: за підрахунками 2003 року в лісі було вже близько тридцяти особин.

Ситуація ускладнена тим, що хайнаньський гібон живе сім'ями з однієї чоловічої особини, двох самиць і дітей. Такі сім'ї складаються важко, на острові їх було лише кілька, і знахідка ще однією репродуктивної пари дуже важлива.

Жителі села неподалік від лісу, де мешкають гібони, ще торік повідомили про мавпячі крики, що доносились з віддаленої частини лісу. Цей вид гібона позначає свою територію, пересуваючись між кронами дерев і голосно кричить.

Читайте такожВчені виявили, що 300 мільйонів років тому тварини вже вміли бути батьками

Те, що самець і самка, які утворили пару, що встановили пізніше, помітивши їх разом на заході під час співів шлюбного ритуалу.

Збереженням хайнаньського гібона вже майже 20 років займається організація Hainan Gibbon Conservation Project, якою управляє гонконзький ботанічний сад Kadoori.

За словами представника організації Філіпа Ло, хайнаньський гібон - найрідкісніший примат на планеті, але є ймовірність того, що особа зможе подолати кризу і не вимерти. Знахідка з цієї точки зору - "це хороші новини, які підбадьорять інших захисників природи".

Коли програма збереження виду тільки починалася в 2003 році, на острові жили всього 13 гібонів у двох групах. В рамках програми були організовані патрулі і моніторинг, проведені дослідження поведінки та екологічних потреб мавп. В лісі висадили тисячі дерев.

Сьогодні у світі існує близько 20 видів гібона, які мешкають в джунглях від Індії до острова Борнео. Більшості цих видів загрожує вимирання через вирубку лісів, полювання або нелегальної торгівлі.

У Китаї за останні роки зникли два види гібонів, а решта, включаючи хайнаньського гібона, класифіковані Міжнародним союзом охорони природи, як критично близькі до вимирання.

Як повідомляв раніше УНІАН, в Одеській області на території національного природного парку «Тузлівські лимани» створили з браконьєрських сіток екологічний острів для птахів під назвою «Камбала глоса».