Нова Гвінея - це острів у Тихому океані, розташований на північ від Австралії / фото ua.depositphotos.com

29 ботаніків із 19 країн визначила місце на Землі з найбільш розмаїтою флорою - це найбільший тропічний острів Нова Гвінея, що в Тихому океані.

Такого висновку вони дійшли після комплексного аналізу рослин острова, йдеться в публікації у виданні Nature, передає Громадське.

Дослідникам загалом вдалося виявити понад 13,6 тисячі різних видів рослин на острові, дві третини з яких є ендемічними - тобто такими, які не зустрічаються більше ніде на Землі. На Новій Гвінеї різних видів рослин на 19% більше, ніж на Мадагаскарі, який досі вважався місцем із найбільш розмаїтою флорою.

Відео дня

При цьому, як зазначають дослідники, на Новій Гвінеї відкрили далеко не всю фауну. Вони прогнозують, що протягом наступних 50 років на острові виявлять ще чотири тисячі нові види рослин. "Це рай, який буяє життям", - так Нову Гвінею описує співавтор дослідження Родріґо Камара-Лерет із Цюрихського університету у Швейцарії.

Читайте такожУ Єврокомісії представили план з підтримки біорізноманіття

Нова Гвінея - це острів у Тихому океані, розташований на північ від Австралії. Його територія поділена на дві частини: західна є складовою Індонезії - провінціями Папуа і Західна Папуа, а східна - незалежною державою Папуа-Нова Гвінея.

Площа Нової Гвінеї складає 786 тисяч квадратних кілометрів. Це другий за величиною острів світу (після Гренландії) і найбільший тропічний острів світу. Він також є найбільш гористим островом світу - із укритими снігом вершинами, що сягають п'яти кілометрів у висоту. Нова Гвінея також і порівняно молодий острів, основа флори й фауни якого зародилася протягом останніх кількох мільйонів років.

Наукове дослідження острова почалося ще в 1700 році, але лише нині дослідники змогли скласти більш-менш повний перелік його рослин. Деякі з авторів дослідження в Nature жили на острові десятки років, а частина з них усе своє життя вивчала лише один конкретний вид рослини.

Як повідомляв УНІАН, за останні 40 років популяція птахів у США та Канаді зменшилася на 29% чи майже на 3 мільярди особин.