Ілюстрація REUTERS

Поголів'я великої рогатої худоби в Україні станом на початок травня скоротилося на 3,5% порівняно з показником на аналогічну дату минулого року - до 3,7 млн голів у зв'язку з низькою прибутковістю вирощування і низькими цінами реалізації м'яса в Україні, повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Читайте такожЕксперт спрогнозував зростання тваринництва в Україні

У повідомленні сказано, що із загальної кількості поголів'я великої рогатої худоби 69,6%, у тому числі 76,2% корів, зосереджена в господарствах населення.

Відео дня

Експерти відзначили, що головними причинами відмови селян від вирощування великої рогатої худоби є економічні та соціальні фактори.

"Серед них, зокрема, катастрофічна збитковість, тривалий час вирощування худоби та низькі середні ціни реалізації. Крім того, зростає частка населення старшого за працездатний вік", - зазначили експерти.

Крім того, за розрахунками науковців інституту в структурі споживання м'яса на одну людину в рік частка яловичини скорочується, тоді як свинини і м'яса птиці - зростає.

Експерти також додали, що за співвідношенням ціни і враховуючи купівельну спроможність населення України, м'ясо птиці в останні роки займає провідні позиції, а птахівництво стрімко розвивається та є найбільш ефективною галуззю тваринництва.

За прогнозами експертів, в 2019 році тенденція скорочення поголів'я великої рогатої худоби, а також поголів'я свиней, продовжиться через подорожчання кормів і частих спалахів небезпечного вірусного захворювання - африканської чуми свиней (АЧС), зростання цін на зернові культури та комбікорми, підвищення вартості ветеринарних препаратів, а також нарощування поголів'я птиці.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, поголів'я великої рогатої худоби в Україні за 2018 рік скоротилося на 4,3% і становило 3,3 млн голів, при цьому поголів'я корів знизилося на 2,5% - до 1,9 млн голів. Поголів'я свиней скоротилося на 2% - до 5,9 млн голів, поголів'я овець і кіз скоротилося на 3,1% - до 1,2 млн голів, а поголів'я птиці збільшилося на 2,9% - до 210,78 млн голів.