Ілюстрація REUTERS

Рентабельність сільськогосподарських підприємств за 2019 рік може рекордно впасти через зменшення цін на агропродукцію, повідомила прес-служба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з посиланням на директора Юрія Лупенка.

Читайте такожУкраїна збільшила експорт агропродукції до рекордних $20 мільярдів

“За розрахунками Інституту аграрної економіки, рівень рентабельності агровиробництва в сільськогосподарських підприємствах може зменшитися з 22,8% до 2018 року – до 7,6% в 2019 році. Це – найменший з 2006 року показник рентабельності виробництва продукції сільського господарства", - цитує прес-служба Лупенко.

Відео дня

За його словами, минулого року ціни на зернові зменшилися проти цін 2018 року на 7,4%, соняшник подешевшав на 11%, ріпак – на 7%. Найбільше падіння цін відбулося на ячмінь (-18%), сою (-17%) та пшеницю (-11,8%).

У тваринництві найбільше падіння цін відбулося на яйця (-22,5%) і приріст живої маси великої рогатої худоби і свиней (-5%).

Водночас, в 2019 році збереглася динаміка зростання цін за такими видами продукції, як жито, гречка, овес, картопля, овочі, плоди і ягоди, а також птиця, молоко і шерсть.

В цілому виручка агропідприємств від реалізації сільськогосподарської продукції зросла майже на 13% за зростання собівартості продукції на 28,6%. При цьому в рослинництві виручка зросла на 15,4%, а собівартість – на 32,1%. Виручка виробників тваринницької продукції зменшилася на 1,5% за зростання собівартості майже на 12%.

Як повідомляв УНІАН, на програму державної підтримки АПК у держбюджеті-2020 закладено 4 млрд грн, а також додаткові 240 млн грн на створення фонду часткового гарантування кредитів під купівлю землі.

З цієї суми 1,2 млрд грн передбачено на програму компенсації кредитів, 1 млрд грн - на часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки і обладнання, 1 млрд грн - на підтримку тваринництва, а також по 400 млн грн на садівництво і фермерство.