Ілюстрація REUTERS

Кабінет міністрів дозволив приватним лабораторіям приєднатися до державного контролю у вигляді фітосанітарної експертизи.

Читайте такожМінекономіки запустило в пілотному режимі Державний аграрний реєстр

Як повідомляє прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, про це йдеться у прийнятій на засіданні уряду постанові № 1177 «Деякі питання реалізації Закону України «Про карантин рослин».

Відео дня

У міністерстві зазначили, що постанова дозволить впровадити фітосанітарний контроль в логістичні та виробничі процеси сільгоспвиробників і експортерів продукції, а також допоможе уникнути дублювання операцій і підвищити якість фітосанітарної експертизи.

«Ухвалення постанови значно підвищить якість фітосанітарної експертизи, оскільки залучення приватного сектору до проведення фітосанітарних процедур створить конкуренцію і включить їх в систему суб'єктів з належним матеріально-технічним забезпеченням», - цитує заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тараса Висоцького прес-служба міністерства.

Відтепер власнику вантажу під час формування експортних партій об'єктів регулювання надається право вибору фітосанітарної лабораторії, яка може бути державною або іншої форми власності.

«Реалізація постанови дозволить зменшити контакти бізнесу та держслужбовців, що дозволить уникнути ризиків корупційних дій у сфері фітосанітарного контролю, заощадити кошти державного бюджету на проведення фітосанітарної експертизи і поступово створити нові робочі місця у секторі», - цитує Висоцького прес-служба.

Крім того, залучення приватного сектору до проведення фітосанітарної експертизи на кордоні передбачено законодавством Європейського Союзу. Впровадження такої міжнародної практики необхідно для максимально ефективного внутрішнього і зовнішнього фітосанітарного контролю в Україні, додали в Мінекономіки.

Довідка УНІАН. Фітосанітарна експертиза (аналізи) – перевірка об'єктів регулювання в лабораторних умовах на наявність та ідентифікацію або відсутність шкідливих організмів.