Ганна Дерев'янко / фото УНІАН

На зустрічі бізнесу з президентом України Володимиром Зеленським виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев’янко подякувала президенту за уcпішний діалог із бізнесом. Як приклад вона нагадала про позицію президента у розв’язанні тютюнової кризи восени 2019 р.

Водночас, виконавчий директор ЕВА закликала президента реалізувати досягнуту домовленість в рамках даного діалогу і накласти вето на законопроект №1049 аби скасувати скандальну поправку щодо регулювання цін на ринку тютюнової продукції.

Нагадаємо, в Європейській Бізнес Асоціації, починаючи з осені 2019 р., послідовно відстоювали позицію проти даного законопроекту і загалом проти надмірного регулювання ринків і створення антиконкурентних переваг на користь окремих суб’єктів.

Відео дня

Скандал навколо даного законопроекту, відомого більше як «маржа Холодова», розпочався у жовтні 2019 р. Коли на засіданні Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової і митної політики до законопроекту №1049 про єдиний рахунок для сплати податків і зборів було прийнято поправку, яка абсолютно не стосується теми законопроекту, але встановлює фіксовану маржу націнки для оптових і роздрібних структур, що здійснюють продаж сигарет.

Читайте такожГолосування щодо «маржі Холодова» порушило єдність фракції «Слуга народу»

Як пізніше з’ясували журналісти, поправку було прийнято в інтересах заступника голови згаданого парламентського комітету Андрія Холодова, який опосередковано контролює велику мережу роздрібного продажу сигарет. У грудні 2019 р. Національне антикорупційне бюро України відкрило провадження щодо Андрія Холодова за підозрою у перевищенні владних повноважень.

"Якщо ми живемо в цивілізованій європейській країні, правила та закони мають бути однаковими абсолютно для всіх. Ми були неприємно вражені тим, що важливі для цілої галузі регуляторні зміни ухвалюються без попереднього обговорення з представниками галузі та «маскуються» шляхом включення їх до законопроектів з абсолютно інших питань", – заявила виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації Ганна Дерев’янко у листі до президента України ще в листопаді 2019 р.

За прогнозами ЕВА, у разі підписання і введення в дію законопроекту №1049 середня ціна на пачку сигарет зросте на 18% - тобто в середньому на 7 грн. за пачку.

"І це додатково до передбаченого Податковим кодексом планового збільшення акцизу на 20% з січня 2020 р. (подорожчання в середньому на 6 грн. за пачку). Сумарне здорожчання сигарет на 13 грн. за пачку може призвести до додаткового зростання обсягу нелегальної торгівлі", – прогнозують в Європейській Бізнес Асоціації.

Причому кошти від здорожчання сигарет у разі прийняття законопроекту №1049 підуть не до державного бюджету, а до приватних структур-посередників.

Нагадаємо, прийняття «маржі Холодова» призвело до повномасштабної кризи на ринку тютюнових виробів у листопаді-грудні 2019 р.

Так, компанія «Брітіш Амерікан Тобакко Україна» у листопаді 2019 р. була змушена  зупинити виробництво на її тютюновій фабриці в Прилуках. Інший великий виробник «Джі Ті Ай Україна» відкликав акцизні марки на 350 млн. грн. А в компанії «Філіп Морріс Україна» заявили, що змушені скоротити виробництво сигарет на третину через скандальну поправку.

Загальні втрати держбюджету від «маржі Холодова» у листопаді-грудні 2019 р. оцінюються в 2,5 млрд. грн.

Ситуацію наприкінці 2019 р. змогло виправити лише особисте втручання президента України, який провів зустріч із найбільшими тютюновими виробниками країни, які входять і до ТОП-10 платників податків України. На зустрічі було ініційовано Меморандум про взаєморозуміння щодо прозорого і передбаченого регулювання розвитку тютюнової промисловості.

Але незважаючи на домовленості і підписаний Меморандум, 4 лютого 2020 р. парламент підтвердив прийняття законопроекту №1049.

Як показало голосування, позиція фракції «Слуга народу» по даному законопроекту розділилася. За скасування законопроекту проголосували і лідер фракції Давид Арахамія, і голова Комітету Верховної Ради з фінансів, податкової і митної політики Данило Гетьманцев.