Ілюстрація REUTERS

Прибутковість виробництва молока в Україні в січні-березні 2020 року збільшилася майже на 17% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, повідомив економіст інвестиційного центру Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

Читайте такожСвітові ціни на продовольство різко впали через коронавірус і дешеву нафту

"Це був найприбутковіший перший квартал для професійних виробників молока за останні шість років, але прибутку молочних фермерів падають вже п'ять місяців поспіль. Показник умовної прибутковості виробництва молока у січні-березні 2020 був на 16,7% вище, ніж за той же період попереднього року, і на 12,7% вище, ніж в середньому за перші квартали попередніх 8 років", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Відео дня

При цьому в березні 2020 року прибутковість виробництва молока була на 6,9% вище, ніж у березні минулого року, але скоротилася на 4% в порівнянні з лютим.

Експерт вважає, що у квітні можна очікувати різкого зниження прибутковості виробництва молока.

"З одного боку, впадуть ціни на сире молоко, оскільки попит на продукцію падає по всьому світу, в той час як молоко продовжує вироблятися, так само як і молочні продукти. З іншого боку, корми в гривні поки дорожчають, переважно внаслідок девальвації", - написав Ярмак.

Також він прогнозує "обвал" попиту на молочну продукцію у 2020 році на світовому ринку, чому сприятиме фактор закриття сектора HoReCa (готельно-ресторанного бізнесу та кейтерінгу) з-за пандемії коронавірусу у світі.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, виробництво молока в Україні в січні-лютому скоротилося на 2,4% - до 1,11 мільйона тонн.

За підсумками 2019 року виробництво молока скоротилося на 3,7% і вперше за роки незалежності України впало нижче 10 мільйонів тонн - до 9,68 мільйона тонн.

Згідно з прогнозом Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", виробництво молока в Україні до 2030 року може скоротитися до 8,8 мільйона тонн.