Ілюстрація REUTERS

Рада Європейського Союзу завтра, 11 травня, розгляне питання збільшення річних квот на безмитне ввезення українських сільськогосподарських товарів до ЄС, повідомила прес-служба Міністерства аграрної політики та продовольства.

Читайте такожУ Європарламенті підтримали розширення квот на товари з України

«11 травня Радою ЄС буде розглянуто питання про збільшення квот на експорт деяких видів товарів для України. Це питання включено до порядку денного засідання Ради ЄС у закордонних справах у розділі «Торгівля», - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Раніше прес-служба Мінагропроду повідомляла, що розширення квот стосується таких видів продукції як мед (на 3 тис. тонн), виноградний сік (500 тонн), кукурудза (на 650 тис. тонн), ячмінна крупа і борошно (на 7,8 тис. тонн), овес (на 4 тис. тонн), ячмінь (на 350 тис. тонн). У той же час, це рішення не стосується українських томатів, ячменю і сечовини, які, на думку євродепутатів, не потребують додаткової підтримки з боку ЄС.

Виділення Україні додаткових квот на безмитний експорт сприятиме розвитку малого і середнього бізнесу і збільшенню торговельних потоків.

Як повідомляв УНІАН, за даними міністра аграрної політики і продовольства Тараса Кутового, економічний ефект від ухвалення Європейським парламентом рішення про збільшення річних квот на безмитне ввезення української сільськогосподарської продукції в ЄС становитиме близько 196,95 млн дол.

Згідно з інформацією Мінагропроду, на даний час обсяг квот на експорт на ринок ЄС української кукурудзи становить 400 тис. тонн, круп та борошна – 6,6 тис. тонн, вівса – 4 тис. тонн, меду – 5,2 тис. тонн, виноградного і яблучного соків – 12 тис. тонн, оброблених томатів - 10 тис. тонн, цукру - 20 тис. тонн.

Станом на початок травня поточного року Україна вже вичерпала річні квоти на безмитний експорт за шістьма групами товарів: мед, цукор, крупи і борошно, виноградний та яблучний соки, кукурудза і оброблені томати. Також майже повністю використана квота на експорт пшениці і закрита основна квота на другий квартал з експорту курятини.

Зона вільної торгівлі між Україною і ЄС набула чинності з 1 січня 2016 року.