На початку жовтня озимих засіяли доволі мало - до 25% від усіх площ / фото УНІАН

Увесь вересень і початок жовтня були дощовими. А це не дало аграріям зібрати соняшник і сою та вчасно посіяти пшеницю.

Журналісти ТСН дізналися, що буде з озимими та чи зберемо потрібний урожай.

Фермер Олександр Чубук скаржиться, що соняшники через суцільні вересневі дощі перестояли й почали гнити. А отже, тепер він збере урожаю менше на 20-25%.

Крім того, чимало аграріїв не планують сіяти озимі взагалі. "Якщо сьогодні продати тонну пшениці, то за ці кошти виростити нову тонну неможливо", - бідкається фермер, адже подорожчали і добрива, й дизпальне.

На початку жовтня озимих засіяли доволі мало - до 25% від усіх площ, хоч зазвичай ці показники у 2-3 рази вищі в цей період. На це також впливає й неможливість польових робіт на тимчасово окупованих територіях. 

Значення для врожаю має і сама зима - чи буде сніг та які морози, наголошують експерти. Утім хліба українцям точно вистачить, кажуть вони. 

"Ми з вами споживаємо у країні близько 3,5 млн тонн пшениці на хліб на рік. Для цього достатньо всього 1 млн гектара засіяти. Тому продовольчій безпеці України нічого незагрожує", - заявив Микола Горбачов, президент Української зернової асоціації.

Зерновий коридор з України

У Стамбулі 22 липня підписано угоди про розблокування трьох українських портів - "Одеса", "Чорноморськ" і "Південний", для експорту зерна та іншої агропродукції.

Очільник Міністерства інфраструктури України Олександр Кубраков і голова Міноборони РФ Сергій Шойгу підписали окремі однакові угоди з Туреччиною та ООН. Термін зернової угоди закінчується в середині листопада.

Нагадаємо, експорт українського продовольства був заблокований після початку повномасштабного вторгнення РФ, тобто з 24 лютого 2022-го.

14 жовтня РФ погрожувала закрити зерновий коридор, якщо ООН не втілить у життя її вимоги.

Представник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік заявив, що зерно з України врятувало від крайньої бідності 100 млн людей.

Вас також можуть зацікавити новини: