Експерти прогнозують зупинку виробництва добрив / фото udobreniya.net

В результаті бойових дій виробництво добрив в Україні зупинено.

Таке припущення зробили аналітики GMK Center.

"Більшість потужностей з виробництва добрив в Україні вже зупинено. Війна становить велику небезпеку для виробників добрив, оскільки такі заводи працюють з вибухонебезпечними та отруйними матеріалами. Багато українських виробників добрив розташовані поблизу бойових дій", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Зазначається, що нещодавно обстрілу вже зазнав завод "Сумихімпром", що призвело до витоку аміаку. У свою чергу, Сєвєродонецьке об’єднання "Азот" (15,3% потужностей з виробництва азотних добрив в Україні) розташовані на лінії вогню поблизу непідконтрольних територій і не працюють. Одеський припортовий завод (14,4% потужностей азотних добрив) було зупинено на початку війни. "Рівнеазот" розташований у потенційно небезпечній зоні, де можливі ракетні обстріли.

"Потужності українських виробників дають змогу повністю забезпечити потреби внутрішнього ринку азотних добрив. Проте більшість потужностей з виробництва добрив вже зупинено як через небезпеку воєнних дій, так і через проблеми з поставками сировини. Відновлення виробництва залежатиме від термінів закінчення бойових дій та характеру отриманих ушкоджень", - наголошують аналітики.

Разом з тим, в Україні недостатньо розвинене виробництво комплексних добрив. У 2021 році в Україну імпортовано 1,9 млн т комплексних добрив. Найбільшим джерелом імпорту комплексних добрив була Білорусь (617 тис. т). Це 32,1% загального обсягу імпорту комплексних добрив. Таким чином, Україні необхідно знайти альтернативні джерела поставок для заміщення імпорту з Білорусі.

Як повідомляв УНІАН, 12 березня у зв'язку з воєнним станом уряд заборонив експорт мінеральних добрив з України.