Ілюстрація REUTERS

Україна у квітні поточного року скоротила експорт цукру у більш ніж 2 рази – до 9,1 тисячі тонн проти 19,6 тисячі тонн у березні.

Читайте такожУкраїна продовжує бити власний рекорд експорту зерна

Про це повідомила прес-служба асоціації "Укрцукор".

Відео дня

Наголошується, що в березні спостерігалося пожвавлення на Лондонській біржі, в результаті якого попит на український цукор зріс і виробники змогли поставити на зовнішні ринки близько 20 тисяч тонн цукру. Зокрема, у Лівії (7 тисяч тонн), Туреччину (4,8 тисячі тонн), Палестину (3,7 тисячі тонн).

"Вже у квітні світова кон'юнктура, епідемія COVID-19 і зміна курсу валют створили несприятливі умови для українських виробників, тому за квітень ми знову повернулися до звичних обсягами за місяць - 9,1 тисячі тонн", – наводяться в повідомленні слова аналітика Назара Михайловіна.

У квітні географія поставок майже не змінилася: Туреччина купила в України 5,7 тисячі тонн цукру, Лівія – 0,8 тисячі тонн, Молдова і Румунія – по 0,6 тисячі тонн.

Загалом за вісім місяців поточного маркетингового року (вересень 2019 - серпень 2020) українські виробники експортували 76,4 тисячі тонн цукру, що майже в 4 рази менше, ніж за аналогічний період минулого року.

"Це досить прогнозований показник, оскільки більшість українських ринків зайняв російський цукор. Внутрішнє перевиробництво та зручна логістика до країн Середньої Азії роблять його вигіднішим", - зазначає Михайлин.

Загалом експерти асоціації знизили прогноз з експорту цукру поточного року більш ніж у два рази.

"Враховуючи всі ці фактори, ми очікуємо 120 тисяч тонн експортованого цукру за результатами 2019/2020 МР, хоча на початок року експортний потенціал оцінювався в 300 тисяч тонн", - підсумував аналітик.

Як повідомляв УНІАН, у 2018/2019 маркетинговому році українські виробники експортували 409,8 тисячі тонн цукру на суму 144,3 мільйона тонн.