C початку поточного маркетингового року (липень 2022 - Червень 2023 року) Україна експортувала 9 млн тонн пшениці / фото УНІАН

Україна станом на 20 січня з початку поточного маркетингового року (липень 2022 - червень 2023 року) експортувала 9 млн тонн пшениці, що на 45% менше аналогічного показника агроекспорту минулого року.

Як повідомляє прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ), основними причинами такого значного скорочення обсягів експорту цієї культури були: зменшення обсягів виробництва пшениці через часткову окупацію територій України та зниження врожайності пшениці.

Влітку 2022 року її зібрали 20,2 млн тонн, що на 37% менше показника попереднього року; ускладнена логістика при експорті через часткову блокаду українських морських портів російськими військами, неповноцінну роботу "зернового коридору" та все ще низьку пропускну спроможність альтернативних маршрутів.

Відео дня

Також через зміну логістики суттєво змінилася і географія експорту пшениці. Якщо до початку війни основними країнами-експортерами були Індонезія, Єгипет і Туреччина, то в поточному маркетинговому році це Румунія, Іспанія і Туреччина.

"В України все ще залишається експортний потенціал пшениці, є перехідні залишки з минулого маркетингового року. Достатньо запасів і для внутрішнього споживання, що становить близько 7 млн тонн. Однак ціна все ще залишається низькою на українському ринку, що значно ускладнює подальшу діяльність українських аграріїв", - підкреслили експерти.

Маркетинговий рік:

Маркетинговий рік - період, який починається з місяця, в якому починає поставлятися окремий вид продукції відповідного врожаю, і закінчується останнім числом місяця, що передує тому місяцю, в якому починає продаватися такий вид продукції наступного врожаю.

Експорт під час війни:

З 24 лютого 2022 року по 15 січня з України було відправлено 41,3 млн тонн агропродукції. Зокрема, майже 9 млн тонн пшениці, кукурудзи - 16,7 млн тонн. Третю позицію з постачання займає соняшникова олія з показником в 3,4 млн тонн.

Морський експорт агропродукції з України був заблокований через розпочате Росією у лютому 2022 року повномасштабне вторгнення. Однак у липні Україна і Росія за посередництва Туреччини підписали окремі угоди з ООН про відновлення експорту української аграрної продукції Чорним морем. 

26 листопада 2022 року розпочалася реалізація нової міжнародної ініціативи Grain from Ukraine, в рамках якої українське продовольство експортуватимуть до країн Африки та Азії. Україна планує відправити з портів принаймні 60 суден до країн, які найбільше страждають від продовольчої кризи і потребують термінової допомоги.

У січні 2023 року саботаж РФ призвів до значного зскорочення експорту зерна з України.

Вас також можуть зацікавити новини: