Агропродукція становить 60% від загального експорту України / фото REUTERS

У січні-листопаді Україна експортувала агропродовольчої продукції на суму 19,6 млрд доларів, що на 7% менше, ніж за відповідний період 2022 року.

Про це повідомив заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Микола Пугачов, посилаючись на дані Державної митної служби. Також він зауважив, що агропродукція зберігає домінуючі позиції в загальному експорті України – 60%. 

"Основою аграрного експорту нашої країни традиційно виступають зернові та олійні культури, олія, залишки харчової промисловості, м’ясо і субпродукти, на які припадає 87% його вартості", – додав експерт.

Відео дня

Водночас, за словами Пугачова, імпорт продовольства за 11 місяців поточного року сягнув 6217 млн доларів, на 16% перевищивши минулорічні показники. При цьому його товарна структура також залишається незмінною. Найбільші витрати здійснюються на закупівлю за кордоном риби і морепродуктів, плодово-ягідної продукції, алкогольних і безалкогольних напоїв.

Експерт підкреслив, що крім війни та її негативних наслідків, викликами для вітчизняних експортерів стали заборони та обмеження на ввезення окремих видів продукції з України, які досі продовжуються з боку Польщі, Угорщини та Словаччини, а також блокування руху вантажівок на польсько-українському кордоні через найбільші пункти пропуску.

До того ж після припинення "зернової ініціативи" Україна намагається власними силами забезпечувати роботу морського коридору, проте його спроможності занадто малі.

"Існуючі перешкоди призводять не лише до загального зниження доходів для українських галузевих експортерів, але й фактично роблять неефективними і слабкопрогнозованими будь-які заходи зовнішньоекономічної діяльності", – наголосив науковець.

Пугачов також зробив прогноз на наступний рік. 

"В цілому, за прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2023 році вітчизняний агропродовольчий експорт очікується на рівні показників минулого року. Однак, якщо нинішня ситуація не покращиться, у 2024 році навіть зберегти існуючі його обсяги стане об’єктивно складніше", – підсумував він.

Агроекспорт з України в умовах війни

Вторгнення РФ в Україну порушило роботу її портів на Чорному морі, через що виробники агропродукції більше покладатися на залізничні, автомобільні та річкові маршрути через сусідні країни.

Втім експорт автомобільним транспортом наразі порушується через блокування польськими перевізниками найбільших пунктів пропуску на кордоні. 

Зараз черга нараховує понад 2 тисячі українських вантажівок. При цьому пропускна здатність переходу в Дорогуську становить приблизно 650 вантажівок на добу. Через це обсяги перевезень на польській ділянці українського кордону впали на 40%.

До блокади своїх кордонів також періодично долучаються словацькі перевізники. Їхні угорські колеги погрожують теж долучитись до страйку.

Напередодні УНІАн повідомляв, що в уряді Польщі заговорили про блокаду агроекспорту України мінімум на 20 років за умови, якщо Києву вдасться стати повноправним членом ЄС. 

Вас також можуть зацікавити новини: