фото hcac.court.gov.ua

21 вересня 2021 року відбудеться фінальне засідання Вищого антикорупційного суду у справі Державної продовольчо-зернової корпорації (ДПЗКУ) та її колишнього керівника Валерія Томіленка.

Про це повідомляє телеканал "Еспресо TV".

На цьому засіданні можуть винести чи не перший Антикорупційний вирок з часів Майдану. Однак справа, яка розслідується вже понад 5 років, як і раніше рясніє масою неузгодженостей.

Кримінальну справу проти Валерія Томіленка відкрили ще в 2015 році. Звинувачення йому пред'явили за ст. 191 КК України – "Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем".

Йшлося про два контракти купівлі-продажу зерна кукурудзи майбутнього врожаю. Це були одні з багатьох договорів, за якими ДПЗКУ закуповувала кукурудзу для забезпечення кредиту в 1,5 мільярда доларів, взятого у Китаю під державну гарантію. Протягом тільки 2015 року належало відправити до Піднебесної 5 млн тонн зерна кукурудзи. Два контракти, які стали предметом судового розгляду, передбачали закупівлю 28300 тонн зерна у елеваторів Рокитне і Васильків. Для цього на їхні банківські рахунки корпорація перевела 88,5 млн грн.

Посуха 2015 року не дозволила елеваторам виконати умови контракту – кукурудзу ДПЗКУ вони поставити не змогли. Однак гроші, отримані від корпорації, елеватори повернули, причому навіть із деякою надбавкою у вигляді пені. Усі проблемні питання були, здавалося б, вирішені при розгляді справи в Господарському суді Київської області – ні про кримінал, ні про корупцію мови не було.

Тому що дало підстави слідству для порушення кримінальної справи - зрозуміти складно.

У справі немає ключових елементів, наприклад - потерпілого. Представники ДПЗКУ неодноразово заявляли, що корпорація не має претензій до Валерія Томіленка. Більш того, вона й не може бути потерпілою стороною, оскільки їй повернули всі виділені на покупку товару гроші. Корпорація письмово підтвердила відсутність збитку у взаєминах із елеваторами ще в 2017 році.

Також державі не було завдано збитків, адже гроші були повернуті. До того ж Томіленко підкреслює, що, завдяки цим контрактам, кошти були, по суті, врятовані. Корпорація перерахувала їх контрагентам з рахунків банку "Київська Русь" і "Радикал Банку", які незабаром після цього припинили розрахунки. Елеватори повернули ДПЗКУ гроші, які, не будь цих контрактів, з високою ймовірністю зависли б у проблемних банках.

Нарешті слідство так і не змогло знайти незаконно придбаного майна. Ніхто не виявив у Томіленка 88 млн грн, нібито присвоєних при реалізації договорів.

Попри це, колишньому керівникові ДПЗКУ загрожує серйозний вирок. Стаття передбачає покарання аж до 9 років позбавлення волі.

Висунуті проти нього звинувачення Валерій Томіленко вважає підступами ділків, яким він під час свого перебування головою ДПЗКУ перейшов дорогу. За короткий час Томіленко і його команда викрили і зупинили серйозні правопорушення на суму понад $200 млн.

Свою лепту в ситуацію, що склалася, на думку обвинуваченого, внесли й непрофесіоналізм детектива НАБУ і прокурора САП. Обох пізніше звільнили, а щодо дій прокурора навіть відкрили кримінальну справу.

Валерій Томіленко сподівається, що суд ухвалить справедливе рішення у його кримінальній справі, що своєю чергою, допоможе перемикнути увагу САП і НАБУ на боротьбу з реальними мільярдними розкраданнями з ДПЗКУ.