УНІАН

Державна служба геології та надр України, якою керує на посаді тимчасово виконуючого обов'язки голови Олег Кирилюк, використовує норми закону "Про оцінку впливу на навколишнє середовище" для прикриття своїх непрозорих і можливо корупційних дій.

Читайте такожГолова «Укрнафти» заявляє про навмисне непродовження спецдозволів для компанії з боку Держгеонадр

Таку заяву зробив глава Міністерства екології та природних ресурсів, у сферу підпорядкування якого входить Держгеонадр, Остап Семерак, коментуючи той факт, що служба відмовилася виносити на найближчий аукціон спецдозволу на розробку нафтогазових ділянок, посилаючись на норми згаданого закону.

Відео дня

"Та заява, про яку ви говорите (прес-реліз Держгеонадр про проведення аукціону з продажу спецдозволів, на який були винесені нафтогазові ділянки – УНІАН) не відповідає дійсності. Заява жодним чином не пов'язано з цим законом. На жаль, воно помилковим чином використовується для прикриття непрозорих, можливо корупційних дій служби, про яку ви згадали", - сказав міністр.

Тому Семерак вважає, що Держгеонадр потребує докорінних реформ.

"Я дуже чекаю, коли в цю службу прийде новий керівник (там є вакантна посада), який почне реформувати цю службу в напрямку прозорості, відкритості та належного сталого розвитку у сфері надрокористування", - заявив міністр.

Як повідомляв УНІАН, 12 грудня прес-служба Держгеонадр повідомила, що служба підготувала перелік ділянок надр з 13 спеціальними дозволами, які планується виставити на аукціон з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки. Проведення аукціону в форматі електронних торгів заплановано на початок літа 2018 року. Держгеонадр не стала виставляти на цей аукціон нафтогазові ділянки, пояснюючи це нормами закону "Про нафту і газ" та "Про оцінку впливу на навколишнє середовище".

Раніше в Асоціації газодобувних компаній Службу геології та надр критикували за те, що вона близько року не проводить конкурси з продажу спецдозволів на користування надрами, у тому числі на нафтогазові родовища.

Також претензії до роботи Держгеонадр висловлювала найбільша нафтовидобувна компанія "Укрнафта". У минулому році держорган довгий час не продовжував компанії спецдозволу на видобування нафти на шести родовищах, в результаті чого компанія недоотримала близько 90 тисяч тонн нафти і конденсату і 70 мільйонів кубометрів газу. В кінці лютого 2018 року глава "Укрнафти" Марк Роллінс заявив про проблеми і в цьому році. За його словами, Держгеонадр відмовляє компанії в продовження періоду дії спецдозволів і тому "справедливості вийде добитися лише після довгої судової боротьби". Крім того, в "Укрнафті" вважають неправомірною діяльність Держгеонадр, яка минулого року без проведення конкурсу видала дозвіл на видобуток нафти і газу на одному з найбільших родовищ Полтавської області приватної компанії "Аркона Газ-Енергія". Журналісти "Радіо "Свобода" в ході розслідування з'ясували, що засновники компанії "Аркона Газ-Енергія" пов'язані з оточенням Порошенко. Зокрема, журналісти довели зв'язок власників "Арконы Газ-Енергія" з діючим членом Вищої ради правосуддя Олексієм Маловацким, який до призначення був юристом партії "БПП" і пов'язаний з командою президента.

У травні 2017 року Кабмін призначив Олега Кирилюка заступником голови Держгеології і надр і тимчасово поклав на нього виконання обов'язків керівника служби.