АМКУ не визнав монополістом ДТЕК Ахметова / фото shakhtar.com

Антимонопольний комітет України виніс рішення, згідно з яким у діях компаній, що входять в енергохолдинг ДТЕК Ріната Ахметова, зловживання монопольним законодавством за 2015-2017 роки не було.

Читайте такожЕлектрика в Україні може подорожчати через зростання вартості доставки вугілля з Роттердама

Як передає кореспондент УНІАН, відповідне рішення комітет ухвалив на засіданні в п'ятницю.

Відео дня

«Ми разом з департаментом прийшли до рішення, що група компаній ДТЕК і будь-які інші учасники ринку генерації електричної енергії в діючій моделі ринку не мають монопольного становища на ринку регулювання електроенергії», - зачитала проект рішення державний уповноважений Марія Ніжнік.

Також вона уточнила, що, незважаючи на те, що на ці компанії припадає істотна частка ринку електроенергії, суб'єкти самостійно не визначають умови товарообігу на ринку, в тому числі не мають права самостійно обирати контрагента.

«Вся електроенергія купується єдиним енергоринком, вони не мають впливу на визначення обсягів та ціни реалізації виробленої електричної енергії. Ціни на електроенергію встановлюються регулятором або законом», - зазначила Ніжнік.

Рішення АМКУ збіглося з проектом рішення, який на початку засідання оголосила державний уповноважений Марія Ніжнік.

За словами присутнього на засіданні голови Антимонопольного комітету Юрія Терентьєва, ключовим фактором у позиції департаменту і державного уповноваженого було те, що існуючий ринок є регульованим.

«Усі комерційні рішення ухвалюються не суб'єктами, а державним регулятором НКРЕКП», - додав він.

Представник компанії ДТЕК, який також був присутній на засіданні, повністю підтримав зачитаний проект рішення.

«Компанія ДТЕК не має влади над ринком електроенергетики, оскільки ми обмежені Міненерговугілля і Нацкомісією з регулювання. Весь ринок і ціна на ринку - регульовані», - зазначив представник ДТЕК.

Разом з тим, присутній на засіданні народний депутат Сергій Лещенко розкритикував проект рішення і зазначив, що воно скидається на політичну індульгенцію для компаній Ріната Ахметова з боку комітету.

«Якщо рішення буде ухвалено в такому вигляді, то з часом воно має бути передане для вивчення в правоохоронні органи як змова з одним з учасників ринку електроенергетики з метою легалізації його монопольного становища», - пояснив Лещенко.

У свою чергу, присутній на засіданні голова Асоціації споживачів енергетики і комунальних послуг Андрій Герус заявив, що під час вивчення справи АМКУ штучно звузив ринок, на якому вивчав дії ДТЕК.

«Ринок не регулюється державою, і ми маємо страшні наслідки монополій - тарифи на вугільну електроенергію на 40% вищі за всі світові тарифи», - сказав він.

У відповідь на критику голова АМКУ заявив, що в разі незгоди з рішенням Антимонопольного комітету це рішення може бути оскаржене в суді третіми особами.

«До компетенції АМКУ не відноситься розгляд наявності монополії, питання полягає в тому, чи зловживають учасники ринку своїм становищем, тому говорити про політичний вплив - це питання окремого розгляду», - наголосив він.

З дев'яти уповноважених представників на засіданні були лише шість. За закриття справи проголосували п'ять, проти - один.

Як повідомляв УНІАН, розгляд результатів чотирирічного розслідування про порушення компаніями, які входять в енергохолдинг ДТЕК, законодавства про захист економічної конкуренції переносився 4 рази.

Засідання переносилися через неявку позивачів, а саме Національної енергетичної компанії «Укренерго» і Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).

У 2015 році АМКУ під тиском громадськості все-таки приступив до розслідування зловживання монопольним становищем на енергетичному ринку групою компаній ДТЕК.

Тоді ж, у 2015 році, тодішній міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин неодноразово звинувачував ДТЕК у монополізмі на ринку теплової генерації. Однак невдовзі всі претензії до ДТЕК припинилися.

Пізніше гендиректор холдингу Максим Тимченко в інтерв'ю ЗМІ повідомив, що частина випущених у 2013 році єврооблігацій ДТЕК викупила наближена до президента Петра Порошенка компанія ICU, керівником якої раніше була Валерія Гонтарева і в якій раніше працював Володимир Демчишин і Дмитро Вовк, голова НКРЕКП.

Крім того, з усіх видів генерації, саме теплова перебуває в привілейованому становищі завдяки введеній у березні 2016 року формулі «Роттердам+».

У середині серпня 2018 року голова «Асоціації споживачів енергетики комунальних послуг» Андрій Герус заявив, що продовження дії формули «Роттердам+» ще на рік принесе додатково для енергохолдингу ДТЕК Ріната Ахметова 10 мільярдів гривень. Частина з цих грошей піде і на виплату власникам євробондів.

У серпні 2017 року Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) почало кримінальне провадження, в рамках якого підозрюються глава і члени колишнього складу НКРЕКП, які, діючи в інтересах генеруючих компаній-операторів теплоелектростанцій, при формуванні оптової ринкової ціни необґрунтовано включили в неї формулу, яка завищує вартість енергетичного вугілля в тарифах на електроенергію (формула «Роттердам+»). Згідно з позицією НАБУ, такі дії НКРЕКП призвели до того, що генеруючі компанії-оператори ТЕС отримали надприбутки, а споживачі електроенергії зазнали безпідставних витрат.

Довідка УНІАН. ДТЕК - найбільша приватна вертикально інтегрована енергетична компанія України, яка входить до складу фінансово-промислової групи «Сістем Кепітал Менеджмент», акціонером якої є бізнесмен Рінат Ахметов.